Kroken på døra for Sesam

Etter to år med tap på til sammen en million kroner, har styret i Allforsk besluttet å legge ned Senter for samfunnsforskning (Sesam). Oppdragsforskning vil i framtida bli kanalisert gjennom det nyopprettede «Allforsk prosjektservice».

Hovedårsaken til omorganiseringen er manglende inntjening ved senteret de siste to årene. I 1995 var underskuddet på 400 000 og i fjor på vel 500 000 kroner. ­ Sesam greide ikke å skaffe nok prosjekter til å stå på egne ben, derfor var vi nødt til å forandre virksomheten. Det vil ikke lenger bli satset på egne forskningsprosjekt. Nå skal vi heller konsentrere oss om å hjelpe NTNU-ansatte, spesielt ved SVT- og HF-fakultetene, med deres oppdragsvirksomhet, sier Allforsk-direktør Jan Moum til Universitetsavisa.

Ingen oppsigelser

I motsetning til de andre sentrene har Sesam ikke hatt noen fast forskerstab, og bemanningen har vært avhengig av innkomne prosjekter. Men for et par år tilbake ble det bestemt at også Sesam skulle orientere seg mot bestemte tema og også satse på egeninitierte prosjekter. Forskningen skulle konsentrere seg om kommunal økonomi, utdanning, helse og fiskerisamfunn.

­ Denne satsingen ble gjort for sent, og kassa var tom før man fikk skaffet nok nye oppdrag, sier Moum. ­ Hvilke konsekvenser vil dette få for de ansatte og for prosjektene som allerede er satt i gang? ­ Alle prosjektene vil fortsette, og det blir ikke snakk om oppsigelser. Avdelingslederen har gått over i ny jobb, og Unni Hegvik Ovesen vil fortsette som administrativ leder for «Allforsk prosjektservice», forteller Moum og mener at omorganiseringen er udramatisk når en ser bort fra de økonomiske tapene. ­ Nå vil vi rendyrke servicen ovenfor NTNU-ansatte som vil jobbe med eksterne prosjekt, sier han.

Kritikk

­ Det tidligere fagstyret ved Sesam har kritisert styret i Allforsk for behandlingen av omorganiseringen. Burde ikke fagstyret vært tatt med på råd? ­ Kritikken er høyst berettiget, og vi kan ikke annet enn å beklage at fagrådet ikke ble informert før beslutningen ble tatt, sier Moum, men legger samtidig til at fagrådet kun har hatt en rådgivende funksjon, og at det hele tiden har vært avdelingslederen som har hatt det økonomiske ansvaret ved senteret. ­ Det er ikke bestemt hvorvidt «prosjektservice» skal ha et fagstyre, men hvis det blir aktuelt, vil det være naturlig å knytte til seg prosjektledere som legger sine prosjekter dit, samt personer fra de to fakultetene vi ønsker å betjene, sier Moum.

Ikke konsekvenser

Kari Moksnes ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap er en av dem som har benyttet Sesam mye og har for tiden gående et stort forskningsprosjekt om familier. Hun synes det er synd at Sesam forsvinner som institusjon, men frykter ikke at omorganiseringen vil ha konsekvenser for familieprosjektet. ­ Vi vil fortsette som før og regner fortsatt med å få administrativ hjelp fra Allforsk. Så lenge universitetet selv ikke er i stand til å ta vare på forskningen, bruker vi Allforsk. Men det måtte ha blitt satset mye mer ressurser på Sesam hvis det skulle ha bestått som et virkelig senter for samfunnsforskning, sier Moksnes.

KJERSTI T. MORSTØL

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu