Utbredt forskningsjuks

Én av ti forskere bekrefter at det forekommer uredelig forskning ved norske universitet.

Det viser en undersøkelse foretatt av de nasjonale forskningsetiske komiteer.

Studien «Fusk i forskning» er den første helhetlige studien som er foretatt i Norge på området og omfatter tre av universitetene, hvor NTNU er ett av dem. Resultatene forteller at ikke alle følger Akademias idealer om redelighet og sannhetssøkning: Av 1203 spurte innen historie, informatikk, litteraturvitenskap, sosiologi, generell biologi og molekylærbiologi, kunne 12 prosent av forskerne fortelle at de hadde kjennskap til uredelig forskning. Av disse igjen bekreftet 54 prosent at den irregulære forskningen hadde forekommet ved eget institutt.

Diskutabel praksis

­ Tallene sier mer hvis en ser på enkeltsaker. Et hvert tilfelle av fabrikkering av eksperiment eller oppkonstruering av datamateriale er oppsiktsvekkende, mens andre former, som utelatelse av medforfattere eller feilaktig framstilling av andres forskningsresultater, er mer diskutabel praksis, sier stipendiat på prosjektet, Kjetil K. Jåsund.

Rapporten forteller også at det ikke foregår mindre irregulær forskning i de naturvitenskapelige, humanistiske eller samfunnsvitenskapelige fagene sammenlignet med medisin, hvor den forskningsetiske debatten har foregått lenge. ­ Når irregulær forskning foregår i så stor utstrekning også innen våre forskningsmiljøer, så må det tas opp til en seriøs debatt, sier Jåsund. Kanskje trengs det også mer informasjon, for hele 90 prosent av de som kjente til at det hadde foregått uredelighet, visste ikke om det fantes prosedyrer for å behandle uredelighetssaker ved eget universitet.

Tabuområde

Undersøkelsen viser videre at det er forholdsvis mye frykt og usikkerhet om hvilke konsekvenser det vil få for egen karriere å rapportere om andres juks. Særlig er studenter engstelige for å rapportere om overordnedes uredelighet. Svarprosenten i undersøkelsen var overraskende lav, bare 38 prosent, og forfatterne mener dette kan forklares med at lovbrudd og etisk klanderverdig opptreden er tabuområder i norske forsker miljø.

­ Undersøkelsen viser ikke at norske forskere er generelt umoralske, men de få uredelige kan lett ødelegge for de mange redelige forskerne. Grov juks vil kunne få store konsekvenser, ikke bare for den som står bak, men også for forskningens anseelse generelt og framtidige forskningsresultatet, sier Jåsund.

KJERSTI T. MORSTØL

Opplevde grov plagiering

* NTNU
****  Info.avd. 
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997
----
ntnu