Newton og Felles innføringsemne



Ivar Svare har i sitt innlegg i forrige nummer av Universitetsavisa også noen bemerkninger om forslaget til Felles innføringsemne, som jeg som Det historisk-filosofiske fakultets representant i KUFI finner villedende.

Svare skriver at «Newton, hans løsning av planetbevegelsen, og betydningen av naturlover, eksperimenter og matematikk» i mindre grad vil bli dekket av flertallets forslag enn av mindretallet. Ut fra min forståelse av det flertallsforslaget jeg har vært med å utarbeide, er dette ikke riktig.

På side 37 i Innstillingen står det : «b) Bruddet med den antikke geosentrismen og dens vitenskapelige stabilisering: Fra Kopernikus til Newton. Planetproblemet innen den aristotelisk-ptolemeiske teori og løsningen gjennom teorien om episykler; Kopernikus¹ brudd med geosentrismen og dens problem: manglende erstatning for den aristoteliske elementlære og dens forklaring på gravitasjonen; utviklingen fram til Newtons gravitasjonsteori; bruddet med det aristoteliske skillet mellom himmelsk og jordisk fysikk: utviklingen av det moderne treghetsprinsippet. Stoff fra Kopernikus, Kepler, Galilei og Newton». Videre står det i avsnitt c) på samme side: «Utviklingen av det moderne rombegrepet fra Descartes til Leibniz, Newton og Kant. Infinitesimalregning og uendelighet. Linje framover til Einsteins krumme univers.» Bak uttrykket «Infinitesimalregning og uendelighet» bør det være plass til en omtale av en overgang fra en matematikk med bevis bundet opp til geometrisk-figurlig og mekanisk anskuelighet, til en rent kalkulativ matematikk, som i kraft av sin frihet fra geometrisk forestillbarhet bl.a. kan utvikle ikke-euklidske geometrier.

I sitatet fra Innstillingens s.37 er det bruddet med Aristoteles som er nevnt. Det er et vitenskapsteoretisk poeng å få fram det radikalt nye ved de nye naturvitenskapene. Det medfører ikke riktighet at aristotelisme og episykler skal være viktigere enn den vitenskapelige revolusjon og dens teorier. Begge deler er viktige i en innføring i vitenskapenes historie.

KUFI har vært en tverrfakultært sammensatt komité, og det sitter to representanter for siv.ing.-studiene i flertallet. Med den vekten som er lagt på naturvitenskap og teknikk er det helt klart at flertallsforslaget avviker radikalt fra et tradisjonelt exphil. Men komitéen har hatt som mandat å utvikle et felles innføringsemne for hele NTNU. Det gjør at det også har vært nødvendig å ta hensyn til andre perspektiver enn de som representerer sivilingeniørutdanninga. Resultatet har blitt et tverrfaglig relevant innhold.

Olav Gundersen,
Filosofisk inst./Exphil.-senteret

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu