Narsissisme på CD-rom



Det er godt mulig boken som medium i og med allehånde datateknologi har fått en utfordrer. Om hensikten med litteraturprogrammet «Rom for norsk» var å redde den, må det ansees for å være et feilslått forsøk.

Denne CD-rom-platen er Universitetsforlagets framstøt på det elektroniske markedet, og presenterer et tilfeldig utvalg forfattere i et ikke fullt så tilfeldig utvalg sjangre. Her gis en kortfattet innføring i folkeeventyrene, i sagaene, i samtidslitteraturen, for å nevne noen emner. Vi blir invitert inn i Jan Kjærstads skriveverksted, og mer sterilt rom skulle du lete lenge etter.

Her kan du klikke på saksen som ligger der på bordet, og få høre forfatteren fortelle om sitt store klipparkiv; du kan klikke på diverse steder på Oslokartet som henger på veggen, og vips så er stemmen der igjen og forteller om det å bevege seg omkring i byen og inspirasjonen det kan gi; man kan klikke på en rekke stikkord, og så spruter det frem en såkalt hypertekst på skjermen, som tar deg med til det stedet i Kjærstads forfatterskap som skjuler seg bak vedkommende stikkord.

Pedagogisk og knusktørt

Eller hvis du heller vil: Hva med en ørliten kriminalnovelle av Gunnar Staalesen? Også Staalesen innlemmer deg i sine bransjehemmeligheter. Som en ekte skolelærer tegner han et diagram hvor kriminalromanens oppbygning fram mot klimaks tegnes inn. Og også dette emnet er rikt på leksikalske opplysninger lagt inn i hypertekst, pedagogisk og knusktørt.

Og foretrekker du lyrikken, er den representert ved Jon Fosse som leser egne dikt, eller kanskje du heller vil høre litt på Ivo Caprino og få vite hvordan dukkene hans beveger på øynene og hendene sine, eller se en snutt av «Reveenka». Det er bare å klikke ivei.

Aktiv dødshjelp

Det er mulig boka er i krise, som sagt. Men det blir ikke publikasjoner som dette som avverger krisa. «Rom for norsk» får mer preg av å være aktiv dødshjelp. Dette er like velment - dessverre også like uinspirert - som grunnskolens norskundevisning vanligvis er. I stedet for å formidle en fascinasjon av litteraturen, det levende ordet, språket, forfatteren og dikteren som formidler av kunnskap, innsikt og fantastiske historier, formidler den bare fascinasjon av det nye mediet, av seg selv.




Fartein Horgar
* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 17:33:06 20. Feb 1997

----
ntnu