Regjeringen vil kutte 12 mill. til NTNU

Regjeringen foreslår å kutte tolv millioner kroner i bevilgningene til NTNU. Usikkerheten rundt det endelige statsbudsjettet fører til at Kollegiet må utsette fordelingen av midlene til over nyttår.

Salderingsproposisjonen fra regjeringen rammer ikke bare NTNU, men er dramatisk for høyere utdanning og forskning generelt, med et samlet kutt på nærmere 250 millioner.

- Regjeringens forslag er lite i samsvar med det Torbjørn Jagland har sagt om å satse på kunnskap og utdanning, sier stortingsrepresentant Øystein Djupedal i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

NTNU dårligst ut

SV-representanten fra Sør-Trøndelag synes det er beklagelig dersom NTNUs budsjett kuttes med 12 millioner, men like ille er de generelle inndragningene når det gjelder forskningsmidler, penger til vitenskapelig utstyr og hovedfagsplasser.

- Et flertall på Stortinget foreslo 80 millioner i påplussing til høyere utdanning, men i regjeringens forslag forsvinner ikke bare dette, det tas bort enda mer, sier Djupedal.

Alle universitetene og høgskolene opplever en beskjæring i proposisjonen, men NTNU var det universitetet som fra før av kom dårligst ut når det gjaldt økning i bevilgningene.

- Vi vil jobbe for å få pengene på plass igjen i budsjettet, men dette vil først være klart siste uken før jul, sier Djupedal.

Nye studieplasser

Hvilket utslag dette vil få for NTNU, blir ikke klart før nærmere jul. Kollegiet vil derfor ikke avslutte budsjettforhandlingene før i januar.

- Kuttene i salderingsproposisjonen kom overraskende. Så lenge det er knyttet så mye utsikkerhet til bevilgningene, venter Kollegiet med den endelige behandling av budsjettet, sier økonomidirektør Ola Johs. Amdal og legger til at utsettelsen også gir fakultetene mulighet til å komme med innspill til fordelingen.

Han forteller at NTNUs budsjetter allerede er stramme, men at prioriteringene vil bli enda mer markante dersom kuttet på 12 millioner går igjennom i Stortinget. For budsjettet for 1997 skal ikke bare demme opp for pris- og lønnsøkninger, nye studieplasser skal også inn.

- Antallet studieplasser både på profesjonsstudiet i psykologi og for medisinstudiet skal økes. Men vi har ikke fått penger til alle disse plassene, og hvis de ikke kommer i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett til våren, så må vi foreta omdisponeringer, sier Amdal.

Omdisponeringer

Universitetet er pålagt å ta inn 90 medisinerstudenter neste år. Men siden det bare er 40 som slutter og det bare er bevilget penger til 30 nye plasser, så må penger til de tjue resterende finansieres ved omdisponeringer.

- Det samme gjelder embetsstudiet i psykologi hvor det skal tas opp 40 studenter neste år, mens vi bare har fått penger til åtte nye studieplasser, sier Amdal.




KJERSTI T. MORSTØL