Jenter mot kjønnskvotering

- Kvotering og egen jenteklasse er ikke veien å gå for å få flere jenter til å velge data, sier studentrepresentant i Kollegiet, Aslaug Helene Strømmen.

Sammen med Kari Skogstad, nestleder i Universitetsutvalget og Anne Marit Holene, studentrepresentant i gradsutvalget for sivilingeniørutdanningen, går hun mot ekstra opptak av 25 jenter til datalinjen til høsten.

De tre er kritiske både til kvotering som virkemiddel og til den manglende politiske behandlingen av saken ved NTNU.

- Selvfølgelig vil vi ha flere jenter på data. Problemet er at så få velger realfag i videregående, ikke at de har for dårlige karakterer, sier Strømmen.

- Rektoratet hevder at alle virkemidler har vært prøvd tidligere, og at kvotering er det eneste som hjelper. Men hvorfor har ikke vi studenter blitt spurt om hva vi mener?, spør jentene.

De foreslår blant annet en ny vinkling på informasjonen som skal brukes i rekrutteringsarbeidet, et frivillig forkurs i data og egen jentedag for de med riktig fagkombinasjon. De etterlyser også en del av tiltakene som ble brukt på 80-tallet da jenteandelen på data var over 14 prosent. I dag ligger den på 7,8 på linjen for datateknikk.

- Vi går ut med dette som privatpersoner, men vi føler vi har støtte i studentmiljøet på Gløshaugen for dette synspunktet, sier Kari Skogstad og legger til at ingen er uenig i målet om å få opp jenteandelen, men at en kvotering vil være urettferdig i forhold til guttene.

- Kvotering av jenter vil ikke hjelpe på den langsiktige rekrutteringen. Det må andre virkemidler til, sier de.




KJERSTI T. MORSTØL