Første med fagbrev i renhold

Renholdsleder Kristine Wiggen ved Vitenskapsmuseet er den første ved NTNU som har tatt fagbrev som renholdsoperatør. Men interessen er så stor at det nå er opprettet en egen NTNU-klasse, hvor deltagerne etter ett års studier skal opp til både en praktisk og en teoretisk prøve.

- Jeg tok prøven gjennom Arbeidernes opplysningsforbund (AOF) og fikk 5000 kroner i støtte fra museet til å gjennomføre studiet, sier Wiggen.

Hun har lært om alt fra inneklima og økologi til den kjemiske sammensettingen av renholdsmidler. Også utvendig rengjøring og forskrifter for oppsetting av stilaser er en del av pensum til fagprøven.

27 fra NTNU

Nå ønsker flere renholdere ved NTNU å gjøre det samme, og en egen klasse med 27 renholdere fra universitetet er opprettet. Frem til 1999 kreves det ikke eksamen fra allmennfag for å ta studiet, men derimot fem års praksis. NTNU har bevilget 200 000 kroner til utdanningen, og hver enkelt kan søke om støtte til studiet.

- Det er positivt å få mer kunnskap om det vi driver med. Innen renholdsyrket er det en del slitasje på de ansatte, så dette bidrar til en bevisstgjøring av hvor viktig det er å jobbe riktig, sier Wiggen.

Best i renhold

- I løpet av 1997 regner vi med å ha uteksaminert nærmere 300 med fagbrev i renhold her i Trondheim. Dermed er vi best i landet på renhold, sier studieinstruktør Frank Skaufel ved AOF. Han forteller at gjennomføringsprosenten er svært høy, og han er imponert over innsatsen.

- De fleste har full jobb og familie, og for mange er det tøft å sette seg på skolebenken igjen, sier Skaufel.

Han forklarer den store interessen for fagbrevet med at kurset tilbys på kveldstid og at arbeidsgiverne støtter deltagerne økonomisk. Foruten NTNU er det også større grupper fra Forsvaret, Posten, NSB og Høgskolen i Sør-Trøndelag som deltar. I NTNU-klassen er det 26 kvinner og en mann, og Kristine Wiggen kunne godt tenke seg flere menn på arbeidsplassen.

- Det er flere og flere menn som søker på renholdsjobber for å slippe å gå arbeidsledige, men siden det alltid har vært kvinnelige renholdere, blir garderobeplass og lignende et problem. Faktisk er det dårligere tilrettelagt for at menn skal søke seg til kvinneyrker, enn motsatt, sier Wiggen.




KJERSTI T. MORSTØL