Rangering av amerikanske universitet

Det er dyrt å studere i USA, og det er de akademiske kvaliteter ved et lærested du bør legge vekt på. I USA gjennomføres det grundig rangering av de ulike læresteders akademiske status. Vi gjengir de viktigste resultater fra den ferskeste listen.

Magasinet U.S. News & World Report foretar hvert år en omfattende undersøkelse av amerikanske universiteter for å rangere dem med hensyn til akademisk dyktighet. Dette er en grundig og respektert undersøkelse der både studenter, vitenskapelig ansatte og ferdigutdannede i arbeidslivet blir spurt.

Forskningsaktiviteten blir vurdert (økonomisk satsing og vitenskapelig stab engasjert i forskning). Hvor stor prosent av de faglig ansatte som har doktorgrad, tas også med i totalvurderingen.

Det er ikke så store forandringer i listene fra år til år, men det er alltid noen læresteder som går nedover i rangering og nykommere som "albuer" seg inn på listene.

MIT på topp

I ingeniørfag ligger MIT på førsteplass for sjuende år på rad, tett fulgt av Stanford og Berkeley. Innen den amerikanske spesialitet jus er det Yale og Harvard som kniver om førsteplassen, men Yale har vært foran de siste årene.

I USA er det ikke nok å ha universitetseksamen; med hensyn til videre karriere teller det vel så mye fra hvilket lærested du er uteksaminert. Derfor er det alltid sterk konkurranse om å komme inn ved de universiteter som rangeres høyest. Men det er også her studieavgiftene er på sitt høyeste. Ved MIT koster det 21 500 dollar i året å være registrert student, og da kommer kost og losji i tillegg. MIT er et privatfinansiert lærested, men de statlige universitetene har vesentlig lavere studieavgifter. University of California at Berkeley vil være et av de beste valg man kan gjøre hvis man vil ha mest mulig utbytte av skolepengene i form av akademisk rangering.

Gebyrstipend dekker studieavgift

I denne forbindelse må vi nevne at studenter som tar en del av sin norske grad ved et utenlandsk lærested, får inntil 45 000 kroner av den årlige studieavgiften dekket av Lånekassen gjennom det såkalte gebyrstipendet. Stipendet utbetales etterskuddsvis, ved fremleggelse av kvittering på betalt avgift.

NTNU-studenter som har planer om utveksling til USA, bør skule til rankinglistene når lærested skal velges. Det er viktigere å gå etter akademiske kvalifikasjoner og faglig tilbud, enn å ta geografiske og klimatiske hensyn.

De som er interessert i å studere dette emnet nærmere, anbefales å besøke Internasjonal seksjon i 2. etg. av Hovedbyggets vestfløy, Gløshaugen. Der er heftet "Best Graduate Schools" utlagt til gjennomsyn. Det inneholder også mange andre nyttige opplysninger som studieavgifter, søknadsfrister, opptakskrav o.l.




Arne asphjell