Studere i utlandet? Start forberedelsene nå!

Søknadsfristen for å få stipend for å ta deler av studiet i utlandet, er 3. mars 1997. God tid, tenker kanskje noen, men ett år i utlendighet som student krever planlegging. Derfor bør studenter som vil prøve nye jaktmarker i universitetsverdenen neste høst, starte prosessen med sin studentutveksling nå.

Det er helst i de høyere årskurs at studenter utveksles, og det også mot slutten av studiet man har størst utbytte av et studieopphold i utlandet. For ingeniørstudenter ved NTNU er det bare for 4. år eller hovedoppgave man inviterer til utveksling.

Hele verden er åpen

I prinsippet er det mulig å dra til et hvilket som helst lærested hvor som helst i verden. Men det er en vesentlig enklere prosess om man drar til et lærested NTNU allerede har etablert samrbeidsavtale med. Alle som vil ut, kan ikke få plass ved disse lærestedene, og mange har spesielle ønsker når det gjelder studier i utlandet. Andre har ikke peiling på hvor de skal dra. De vet bare at nå er det på tide med luftforandring.

De som skal sondere terrenget for studier i utlandet, bør søke råd hos de professorer de føler seg mest faglig beslektet med. Det er fagfolkene som vet best hvilke læresteder ute i den store verden som er ledende innen de ulike fagområder.

Det lages også rankinglister som viser hvilke læresteder som er på topp innen ulike fagfelt. Spesielt i USA er dette vanlig, og det kan være nyttig å konsultere disse når lærested skal velges (se egen artikkel).

Ikke opptak

Mange svever i den villfarelse at de må søke opptak ved det lærestedet de skal utveksles til. Det er ikke tilfelle. Studenter ved NTNU er opptatt ved NTNU, og det blir en form for bigami om de skal opptas ved et annet lærested når de er registrert som student i Trondheim. Derfor kreves det heller ikke at man følger den vanlig opptaksprosedyre (unntak kan finnes). Studentutveksling foregår helst som en byråkratisk transaksjon mellom Internasjonal seksjon ved NTNU og et "International Office" ved et utenlandsk lærested. Kvaliteten på studentene står det avsendende lærested som garantist for, så derfor er det ikke karaktervurdering som ved vanlig opptak.

Derfor er det heller ikke nødvendig å holde seg innen fristen for optak for slik utveksling, men også her kan det finnes unntak. En del læresteder ønsker at utvekslingsstudenter også fyller ut søknadsskjema, men da er det mest for å få innkommende studenter "opplysningsklassifisert", ikke for at de skal gjennom opptaksprosedyren.

Det er vesentlig enklere å få til utveksling til læresteder der det eksisterer en samarbeidsavtale mellom NTNU og det utenlandske lærestedet, eller at lærestedne deltar i samme utvekslingsprogram, f.eks. Socrates eller Leonardo. I de tilfeller der slikt samarbeid ikke eksisterer, må studentene regne med i større grad å forestå de administrative prosedyrer selv.