Dødehavsrullene

De første funn av Dødehavsrullene ble gjort i 1947 av en beduinsk gjeter. I løpet av de neste ti år fant man ca. 800 ruller i grottene langs vestkysten av Dødehavet. En del av rullene er hele eller nesten hele, men de fleste er det kun biter igjen av. Noen ruller er skrevet på papyrus, men hovedmengden er laget av hud fra geit, sau, steinbukk og gaselle. Rullene er datert til perioden 250 f.Kr. til 65 e.Kr. Teksten på rullene er skrevet på hebraisk, aramaisk eller gresk. De inneholder store deler av den hebraiske bibel, foruten esseernes egne religiøse skrifter og andre jødiske bøker.

Rullene inneholder de eldste kjente kopier av Bibelen (inntil disse funnene var de eldste funn av hebraiske bibeltekster fra ca. 800-1000 e.Kr.). Rullene gir derfor et radikalt nytt innblikk i et produktivt jødisk miljø. De aller fleste rullene finnes i dag i Rockefeller museum og i Israelmuseet i Jerusalem, noen i Jordan og noen rundt i Europa. Noen fragmenter av ruller er forøvrig i privat besittelse, blant annet hos den norske samleren Martin Schøyen.

Alle rullene finnes i dag på mikrofilm. Oversettelser og tolkninger av rullene gis ut i en bokserie på Oxford University Press. Så langt foreligger 16 bind og man regner med i løpet av åtte-ti år i gi ut de planlagte 39 bind.

Dersom tilstrekkelig finansiering kan finnes, vil det bli utgitt et "Norway Volume" i denne serien.