2000 år gammelt blekk analyseres ved Sintef

Prøver tatt av et nesten 2000 år gammelt blekkhus skal om kort tid analyseres ved Sintef teknisk kjemi.

Prøver fra et blekkhus funnet i samme område som Dødehavsrullene, kan være med å gi svar på noen av fortidens gåter. Blant annet kan blekkanalysene gi svar på om blekket er av samme type som ble brukt på Dødehavsrullene. På oppfordring fra preses Peder Borgen i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (også professor ved religionsvitenskapelig inst., NTNU) har Sintef teknisk kjemi fått i oppdrag å ta prøver av både blekk og blekkhus.

- Det er ikke hver dag vi borer spon fra sjeldne antikvariske funn, forteller senioringeniør Helge Semb som synes oppgaven er en utfordring. Prøvene vil snart gjennomgå analyseteknikker som røntgen-diffraksjon, atomebsorpsjon og mikrosondeteknikk. Blekk fra tiden rundt starten på vår tidsregning ble som oftest laget av sot skrapet fra ildsteder eller oljelamper, og blandet med gummi arabicum. Prøvene kan gi svar på om blekket er av samme type som er brukt på rullene.

- Analysene vil også kunne fortelle hva slags legeringer man brukte på den tiden. Man vil også kunne få en pekepinn om blant annet støperiteknikk og kobberkvalitet, sier Semb. Svar på blekkhusprøvene vil foreligge om et par uker.

Eldre enn 68 f.Kr.

Blekkhuset, som antagelig ble brukt av esseerne da de kopierte bibeltekster, ble funnet av beduinere tidlig på 1950-tallet. Blekkhuset er laget i tiden før 68 e. Kr. Hadde blekkhuset blitt gravet fram av arkeologer, ville man forøvrig ha hatt mer informasjon om funnområdet. I dag eies blekkhuset av nordmannen og samleren Martin Schøyen.




Nina E. Tveter