Visjonene legges på is

Kollegiet vedtar trolig på neste møte å utsette arbeidet med lage en visjonsformulering for universitetet. Både Kollegierådet og Referansegruppen for strategiprosessen anbefaler Kollegiet å vente med denne delen av strategiarbeidet.

Det var på forrige Kollegierådsmøte at strategiarbeidet tok en annen vending enn ventet. Kollegierådet gikk nærmest enstemmig inn for å anbefale at charterutvalgets arbeid bør legges til grunn for strategiprosessen fremover, og at en visjon bør komme på slutten av prosessen. Dermed skrinlegges trolig planene om å lage konkrete visjoner og verdier for hele universitetet for en stund fremover.

Konstruktivt

Med dette innspillet har Kollegierådet kommet i forkant av behandlingen i Kollegiet og fungerer dermed slik det er ment å fungere; nemlig som et rådgivende organ for Kollegiet.

- Med en så stor enighet i Kollegierådet er det rimelig å anta at Kollegiet tar anbefalingen til etterretning, sier kollegierådsleder Håkon With Andersen.

Han er svært fornøyd med anbefalingsvedtaket som han mener er et konstruktivt bidrag i debatten.

- Kollegierådet ønsker at de ti charterpunktene skal være grunnlaget framover. Disse punktene er det relativt stor enighet om, mens visjonsforslaget fortsatt møter mye skepsis fordi det kan tolkes i ulike retninger, sier With Andersen.

Han synes ikke tilrådingen fra Kollegierådet kan oppfattes som en kritikk av rektors visjonsforslag, men derimot som et fruktbart innspill til hvordan strategiprosessen bør fortsette fremover.

Kollegiet avgjør

Men også høringsuttalelsene fra fakultetene viser at tiden ennå ikke er moden for å lage en felles visjon som alle kan identifisere seg med. Etter en gjennomgang av uttalelsene skriver saksbehandler Thor B. Arlov fra Avdeling for faglig utvikling og forskning (FUF) at mange av miljøene etterlyser charteret som fundament i strategiprosessen og at charterutkastet kan sies å representere en form for kompromiss mellom fagmiljøenes ulike profileringer og prioriteringer.

Så selv om charterutkastet ikke har noen formell status gjennom politisk behandling, viser høringsrunden på rektors strateginotat og Kollegierådets møte at charteret har rukket å få en bred forankring i universitetssystemet.

- Konklusjonen fra forrige møte i Referansegruppen var at man bør ta Kollegiets anbefalinger til etterretning og vente med det videre arbeidet med å formulere en omforent visjon. Men dette avgjøres formelt av Kollegiet på neste møte 28. november, sier Arlov. Hvordan strategiprosessen vil utvikle seg videre bestemmes trolig også på neste Kollegiemøte.

Etter det Universitetsavisen kjenner til, vil man revidere tidsplanen for del 1 av strategiprosessen og drøfte hvorvidt man nå skal satse på konkrete handlingsplaner og på hvilket detaljnivå disse eventuelt skal være.




KJERSTI T. MORSTØL