Slutt for flerfaselaboratoriet

Etter 14 års drift er det slutt på driften ved Sintefs flerfaselaboratorium på Tiller. Storskala-anlegget som har vært selve symbolet på oljeforskningen i Trondheim, har ikke hatt eksterne oppdrag på ett år og vil bli mest sannsynlig bli nedlagt i løpet av kort tid.

Oljeselskapene er ikke lenger interessert i å finansiere storskalaforsøk ved anlegget. Årsaken er at presenterte prosjekt er for dyre og at selskapene satser på målinger fra egne oljefelt.

- Det er først og fremst de tre norske oljeselskapene som har store nok forskningsbudsjetter til å finansiere denne typen forsøk. Uten støtte fra disse tre er det umulig å drive anlegget, sier David Lysne, forskningssjef ved Flerfaselaboratoriet ved Sintef energi.

Underskudd

Anlegget som ble bygget av Esso og overført gratis til Sintef i 1982, har hatt en omsetning på 325 millioner hvorav 185 millioner til bygging og drift, men i dag står anlegget uten oppdrag. - EØS-avtalen satte en stopper for "goodwill-avtalene" hvor næringslivet investerte i norsk forskning, for igjen å få gode blokktildelinger på norsk sokkel. Byggingen av flerfaseanlegget baserte seg på denne fordelingsmodellen, sier Lysne som er enig i at dette kan være et varsel om magrere tider for oljeforskningen. For flerfaseavdelingen er driftsunderskuddet i år 2,5 millioner mot et budsjett på pluss 2,3 millioner, men det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette får for bemanningen.

- Vi vil konsentrere vår virksomhet om en mindre strømningssløyfe som har flere utnyttingsmuligheter, men som er vesentlig billigere i drift. Vi må tilpasse virksomheten til det kundene er villige til å satse på, det vil si enklere og mindre kostbare prosjekter, sier Lysne.

Demontering?

Det er enda ikke avgjort hvorvidt anlegget skal demonteres gradvis eller om det skal holdes i beredskap for eventuelle fremtidige forsøk.

- Vi forhandler med oljeselskapene om å dele regningen for vedlikehold i noen år framover, men dersom de ikke er med, går det i retning av demontering, sier Lysne.

- Tror du det er slutt på gullalderen i oljeforskningen nå?

- Det ligger i forskningens natur å gjøre seg selv overflødig. Teknologien fra flerfaseanlegget har gått fra forskningsstadiet til bruksstadiet og har ført til betydelige kostnadsreduksjoner for oljeindustrien, sier Lysne.

Trollfeltet er ett av de beste eksemplene på hvilken betydning denne teknologien har hatt:

- Oljeselskapene har anslått at driftskostnadene der er redusert med 500 millioner i året og med en planlagt drift i 60 år, er det snakk om besparelser på 30 milliarder. Så forskningen ved anlegget har så absolutt vært verdifull, sier Lysne.

For dyrt

Per Fuchs ved Statoils forskningssenter på Rotvoll forteller at en kombinasjon av pris og forskningsinnhold var årsaken til at Statoil sa nei til det siste prosjektet fra Sintef.

- 30 millioner til ombygging og drift over to år var rett og slett for dyrt. Dessuten har flere av resultatene tidligere ikke vært bruksrettet nok. Det er brukt modellfluider som ikke gir de samme resultatene som med reelle fluider. Vi foretrekker nå å gjøre egne feltmålinger i kombinasjon med mindre forsøk, sier Fuchs. Han mener det er nødvendig med nytenkning for å kunne satse videre på flerfaselaboratoriet som Statoil hittil har investert minst 50 millioner i.

- Dersom Statoil skal være med på nye multiklient-prosjekt, uansett om det er i større eller mindre skala, må vi har reelle behov for resultatene, og resultatene må leveres raskere, sier Fuchs.

FAKTA:




KJERSTI T. MOrSTØL