Levende kunst i realfagbygget

Alle som vandrer i hovedgangen på det nye realfagbygget, vil være med på å skape Arne Nordheim og Carl Nesjars kunsteriske bidrag.

Mennesker, bevegelse og temperatur. Det er noen av faktorene som kommer til å påvirke hvordan lyd og bilde oppleves i kunstverkene til Nordheim og Nesjar. Arbeidet med utsmykkingen av realfagbygget er fortsatt på planleggingstadiet til de to kunstnerne, men hovedideen er klar.

- Vi skal forsøke å definere rommet med lyd og bilde. Ved å sette opp høyttalere som styres elektronisk, vil blant annet menneskene som er i rommet, bevegelser og temperaturen være med på å bestemme hvilke lyder og bilder som oppleves, forteller Carl Nesjar. - Hva vil din del bestå i?

- Jeg skal lage en skulptur av neonrør. Disse tennes og slukkes etter musikken til Arne Nordheim. Hvilken musikk som høres vil også være påvirket av hva som skjer i rommet. Det er mye teknisk arbeid som må til, men jeg gleder meg til å sette igang. Utsmykkingen skal være en form for dekor, selv om det ikke blir bilder i tradisjonell forstand, skal det forskjønne rommet, sier Nesjar. Mens Nordheim og Nesjar allerede har fått tildelt plass for sin offentlige kunst, så er det ennå ikke klart hvor de tre vinnerprosjektene fra konkurransen om utsmykkingen skal plasseres. Tidligere i høst møttes de utvalgte kunstnerne, arkitekten Jørn Narud og representanter fra Statsbygg og universitetet for å diskutere økonomi, framdrift og samarbeid.

Kunstner, Gunnar H. Gundersen, står for ett av de tre prosjektene.

"Solprosjektet" som er arbeidstittelen på kunstverket, er fortsatt under planlegging, men han ser fram til å komme igang.

- Det er interessant å skulle samarbeidet med forskere og ansatte på universitetet om et kunstverk. Dette gir meg en enestående mulighet til å få mer kjennskap til dette miljøet, sier Gundersen.

Trønderværet vil være en viktig faktor i Gundersens "Solprosjekt".

- Styrken og høyden på sola skal virke inn på instrumentet jeg har tenkt å lage. Hvordan dette blir seende ut er ikke helt klart ennå, forteller Gundersen.

Det er forholdsvis unge nyutdannede kunstnere som vant juryens interesse for utsmykkingen til det nye bygget. Gundersen var ferdig utdannet i fjor, mens Vibeke Slyngstad avsluttet studiene for to år siden. Hun vil sammen med jusstudent Erik Austly, lage både tekst, modeller og malerier som forteller historier knyttet til universitetet.

- Hva dette skal inneholde vil vi komme fram til sammen med brukerne. Målet er å speile det som skjer, på tvers av alle instituttene. Få fram det magiske med vitenskap og naturen, sier Slyngstad.

- Har dere tatt hensyn til det publikumet dere vil få?

- Egentlig ikke, men det regner jeg med at juryen har gjort da de plukket oss ut, sier Slyngstad.

Den siste av vinnerne, Jennifer Lloyd, arbeider med bilder laget ved bruk av røntgen og kontrastvæske.

- Jeg har utarbeidet metoder for å få levende blomster og planter til å ta til seg kontrastvæske slik at arterie-systemet kommer fram under røntgenfotograferingen. Jeg ønsker å komme i kontakt med Instituttene for Biologi og botanikk, i tillegg til noen tekniske fag, sier Lloyd.

Allerede i vinter starter kunstnerne arbeidet med prosjektene som skal stå ferdig til innvielsen av bygget. Første NTNU-besøk for de fire vinnerne er lagt til desember.




Bente Iversen