Ytringsfrihet i moderne tider

- Retten til å ytre seg er viktig, men i dag er det like viktig at alle får mulighet til lik tilgang på informasjon, sa biblioteksdirektør Vigdis Moe Skarstein under et seminar på årets bokmesse i Oslo.

Tyrkias stand var nærmeste nabo til Norsk Forum for Ytringsfrihet på BOK-96. Debatten skal visstnok har vært ganske interessant i den delen av messehallen.

Men vi skal kanskje ikke slå oss selv for mye på brystet. I Norge er vi svært opptatt av ytringsfrihetens kår i andre land, men hvor sterkt er egentlig vårt eget vern om ytringsfrihet og informasjonsfrihet? Det er ikke mange måneder siden politiet arresterte fredelige demonstranter i gule t-skjorter under Kinas offisielle besøk. Media nektes stadig innsyn i offentlige papirer, og viktige papirer unndras offentligheten ved at man tolker loven strengest mulig, eller rett og slett begår lovbrudd. Ledelsen ved flere arbeidsplasser nekter sine ansatte å uttale seg om kritikkverdige forhold. Dette er selvsagt bare småting om vi sammen- ligner oss med totalitære stater, men det er liten tvil om at paragraf 100 i Grunnloven står under stadig press fra flere hold.

Vern og uheldig praksis

Dette var utgangspunktet for et seminar Norsk Forum for Ytringsfrihet arrangerte under BOK-96. I panelet satt NTNUs biblioteksdirektør Vigdis Moe Skarstein. Hun er nestleder i ytringsfrihetskommisjonen som regjeringen nylig har oppnevnt. Skarstein sa i sitt innlegg at utviklingen i samfunnet har gjort at paragraf 100 i Grunnloven i dag ikke strekker til. - Vi har hatt en rivende utvikling på områder som har betydning for ytringsfriheten. Det er svært viktig at vi i dagens debatt ikke blander sammen vernet om lovgrunnlaget for ytringsfriheten og uheldig praksis. Misbruk av ytringsfriheten er en egen debatt. Forveksler vi dette, kan vi risikere å oppnå det stikk motsatte av det vi ønsker. Vi trenger en reell ytringsfrihet, der retten til å motta informasjon blir like viktig som det å ytre seg, sa Skarstein.

I panelet satt også juristen Joachim Benno som har analysert ytringsfriheten i det norske rettssystemet. Han påpekte at ytringsfrihet er en konstitusjonell utfordring for Norge. Analysene hans viser at dagens lov ikke rommer det en grunnlovsparagraf bør gjøre.

Alles rett til informasjon

Etter seminaret møtte Universitetsavisa Skarstein på standen til Norsk Forum for Ytringsfrihet.

- Hva legger du i ytringsfrihet?

- I hovedsak handler det om at alle skal ha rett til å ytre seg, men i dag er det også svært viktig å fokusere på informasjonsretten. Samfunnet må legge til rette for at alle får lik tilgang til informasjon, sier Skarstein.

- Hvilke forventinger har du til kommisjonens arbeid?

- Jeg håper at det fører til debatt og engasjement omkring ytringsfrihet. Spørsmålet bør være på dagsorden med jevne mellomrom, også i Norge.

- Er det et tegn på at vi tar dette som en selvfølge, at debatten omkring ytringsfrihet er minimal?

- Det er en betrakning, men dette kan også skyldes avmakt. Vi skal være klar over at det kan være farlig å ta ytringsfriheten for gitt. Elie Wiesel sa en gang at det ikke er motstanden som er farlig, men likegyldigheten.

- I ditt innlegg snakket du om "praktisk tilrettelegging av ytringfrihet". Hva mener du med det?

- Det hjelper lite å ha rett til innsyn, når man likevel ikke får det. Eller at vi har offentlige databaser, når svært få har muligheten til å benytte seg av dem. Vi trenger et mangfold av medier og kanaler som kan få ut informasjonen, uavhengig av en persons økonomi. I dag er det dyrt å skulle søke i internasjonale baser, noe mange ikke er klar over, sier Skarstein.

I november har kommisjonen sitt første møte. 1. juli i 1999 skal en offentlig rapport være ferdig.



Bente Iversen