Med byen som lekeplass

Mellom biler og hus i byenes asfaltjungler finner unger alltid et sted å leke. Nå skal barns utelek i Trondheim og andre byer over hele verden kartlegges.


Trondheim er den eneste nordiske og en av åtte byer, som deltar undersøkelsen "Growing up in cities".

I løpet av høsten skal 20 gutter og jenter i alderen 9 til 14 år være med og vise forskere ved Senter for Barneforskning og arkitekter hvor og hvordan de leker ute i byen. For 20 år siden gjorde forskeren Kevin Lynch en lignende studie fra flere utenlandske byer.



Lek etter årstidene

- Dette er en oppfølging av Lynch' studie. Vi ønsker å gå videre for å se hva som har endret seg, sier leder for prosjektet i Norge, Hanne Wilhjelm.

- Hvorfor ble Trondheim valgt som en av byene?
- Det var fra Trondheim idéen til en oppfølging av Lynch' studie kom. Herfra er det meste av grunnarbeidet for undersøkelsen gjort. Trondheim er også en interessant by fordi vi trolig vil finne store forskjeller i leken etter årstidene, sammenlignet med de andre byene som deltar, sier Wilhjelm.

Møllenberg og Elgeseter er aktuelle områder for undersøkelsen, men en endelig beslutning for hvilke områder som skal være med skal tas i samarbeid med Trondheim kommune.

Leker der de vil

- Ved å finne ut hvor og hvordan unger leker, kan det settes opp bedre retningslinjer blant annet for lekeplasser. Det er ikke alltid ungene leker der de voksne bestemmer. Økt bilisme og færre friområder kan ha ført til endringer i ungenes lek, sier Wilhjelm.

Barnekonferanse

Resultatene av undersøkelsene vil bli lagt fram på en stor konferanse i Trondheim neste sommer. Mellom 800 og 1000 deltakere fra hele verden vil delta på konferansen "Urban Childhood".

- Vi satser på å få både topp politikere og forskere hit. Konferansen skal bli en møteplass for ulike faggrupper og miljøer, sier leder for Senter for Barneforskning, Per Egil Mjaavatn. - Hva vektlegges på konferansen?

- Prosjektet som Trondheim deltar i, er bare en del av konferansen. Andre temaer som skal belyses er gatebarns kår, barnearbeid og barn som lever i byer hvor det er krig eller svært voldelige miljøer, sier Mjaavatn.


BENTE IVERSEN
og KJETIL JAKOBSEN(foto)