Opptaksskandale ved de frie studier

Innenfor de frie studiene anbefaler vi nye studenter å starte sine studier med å ta ex.phil. Samtidig med ex.phil, som utgjør syv vekttall, er det rimelig å ta et mindre emne. Ved SV-fakultetet kan det f.eks. være innføring i psykologi (PSYU 1), grunnleggende statistikk (SIB 1) eller et mindre emne i sosiologi eller statsvitenskap. Etter at en har tatt ex.phil kan en så fortsette med ordinære fagstudier. Så lenge det dreier seg om ikke adgangsbegrensede fag har det aldri vært noen restriksjoner på hva en kan ta eksamener i.

I den informasjonen som i vår ble gitt til nye søkere, er det ingen opplysninger som tilsier at ikke slik studieprogresjon kan følges, eller at det er innført nye regler. I Søkeravisa omtales således NTNU, De frie studier, som et fagområde, svarende til tidligere praksis. På søknadsskjemaet kunne en krysse av for ulike alternativer, ex. phil. var ett, ellers kunne en krysse av for adgangsbegrensede fag som drama, engelsk eller idrett, eller for generelle studier i HF-, SV- eller realfag.

Ettersom det ikke er anledning til å sette mer enn ett kryss, er det logisk for studenter som planlegger å bruke hoveddelen av første semester til ex. phil., slik som vi anbefaler, å krysse av for dette.

Ved studiestart kommer så overraskelsen. De som har sagt at de skal starte med ex. phil. får skriftlig beskjed om at de:

1. Bare har studierett til dette emnet, samt forprøver i språkfag.

2. Ikke er opptatt til videre fagstudier neste semester. Med uthevet skrift møtes de av følgende utsagn: "Vær oppmerksom på at studieretten er avgrenset bare til høstsemesteret 1996". Vil de fortsette å studere i vårsemesteret, må de søke om opptak på nytt innen 15. november. Om det da blir studieplasser tilgjengelig og hvor mange, sies i informasjonmaterialet at det "vet vi ikke før i midten av oktober".

Pkt. 1 betyr at det ikke er mulig å fylle opp første semester med ordinær studiebelastning på 10 vekttall. Dersom ex.phil.-studentene ønsker normal vekttallsprogresjon, må de søke om å få gå opp som privatister. De som ikke er oppmerksomme på dette, vil ikke få gå opp til eksamen.

For å gjøre parodien fullkommen: I informasjonsheftet til nye studenter kan en lese følgende: "Studiet består av flere trinn, og de fleste velger å begynne med examen philosophicum." (s. 9)

eller: "Studenter som planlegger å ta samfunnsvitenskapelige fag, kan spe på med emnene Statistikk for samfunnsvitere (3 vekttall) eller Innføring i psykologi (3 vekttall) og på den måten oppnå 10 vekttall på ett semester." (s. 10)

Det kan de imidlertid ikke! De har ikke adgang til disse eller andre emner. De må i så fall søke om å få gå opp som privatister! Selv om de har betalt semesteravgift, registrert seg og fått studiekort som viser at de er studenter ved NTNU.

Pkt. 2 betyr at disse studentene faktisk ikke er sikret å få fortsette studiene i vårsemesteret. Og det dreier seg om mange hundre studenter.

Hva så om søkere har krysset av for et annet alternativ på søknadsskjemaet, f. eks. at de skal starte første semester med sosiologi grunnfag? Som vi ellers ikke anbefaler at de skal gjøre. Jo, da kan de:

1. Ta ex. phil. i stedet for eller sam-tidig med fagstudiene.

2. Fortsette å studere etter jul uten å måtte søke om opptak på nytt.

Det sier seg selv at det gitt disse betingelsene ikke er noen søkere med vett og forstand som vil markere som første valg på søknadsskjemaet at de skal starte sine studier med ex. phil.
Problemet er at de ikke vet at det er slik. De kunne heller ikke vite det. Betingelsene er nemlig ikke gjort kjent med søkerne på forhånd. Det står ikke i brosjyrene fra NTNU, det står ikke i den generelle søknadsavisa, det står ikke på NTNUs web-sider. Tvert i mot, alle steder framstilles de frie studier som ett opptaksområde uten interne begrensninger.

Studentene blir heller ikke gjort oppmerksomme på disse begrensningene når de får melding om at søknaden er registrert. At vi som faglærere heller ikke informeres om nye bestemmelser som innføres og derfor gir feilaktig informasjon når vi blir spurt til råds, kompletterer bare bildet.

Dette er intet mindre enn en studieadministrativ skandale, som det umiddelbart må ryddes opp i. Umiddelbart!


Løsningen er også enkel. Alle som er tatt opp ved de frie studiene må gis samme rettigheter til eksamensadgang og videre studier, uansett hva slags kryss de måtte ha plassert på søknadsskjemaet.


Per Morten Schiefloe,
professor,
Institutt for sosiologi og statsvitenskap