Bølgekraftens britiske vanskjebne


Britiske myndigheter og kjernekraft-lobby vek ikke tilbake for dokumentforfalskning i bestrebelsene på å stille bølgekraft i skyggen, påviser energi-journalisten David Ross i sin bok "The Power from the Waves".


Bøker


Blant annet oppdaget Gordon Senior - en konsulent i firmaet Rendel Palmer & Tritton - at hovedkonklusjonene i hans rapport om bølgekraftverket «The Duck» delvis var endret eller snudd på hodet. Senior fikk i 1981 i oppdrag å vurdere prosjektet for det britiske energidepartementet.

Dramaet startet da den britiske regjeringen i 1976 vedtok et ambisiøst bølgekraft-program. Seks år og 15 millioner pund senere vedtok man i hemmelighet å nedlegge det. Ifølge Ross fikk de britiske forskerne aldri vise hva de dugde til. Bølgekraft-forskningen ble administrativt underlagt sin argeste konkurrent, the United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA), som holdt til bak piggtråd i Harwell, under streng bevoktning av bevæpnede politifolk.

Bukken og havresekken

Ifølge Ross så både UKAEA og Energidepartementet det som sin oppgave å bevise at bølgekraft var altfor dyrt, og slett ikke noen alternativ energikilde (til atomkraft).

Hemmeligholdelse og forvrengning av forskningsresultater, overprising av bølgekraft-installasjoner og betenkelig statistikk var blant metodene Ross mener ble brukt. De misvisende rapportene skremte selvsagt interesserte forretningsfolk over alle hauger.

Tilslutt utnevnte man en komite til å evaluere programmet, med et mandat som ifølge Ross sikret at konklusjonen ville bli negativ. Clive Grove-Palmer, bølgekraft-programmets leder, ble i 1982 til alt overmål nektet adgang til møtet i «the government`s Advisory Council on Research and Development (ACORD), som skulle avgjøre programmets videre skjebne.

I tillegg var de fleste av forskerne som deltok i programmet "nuclear people". De satset utelukkende på store offshore bølgekraftverk, som det er langt vanskeligere å lykkes med enn f.eks. små, landbaserte installasjoner. Likevel anbefalte de til syvende og sist ikke at programmet ble nedlagt - -men kom ikke til orde. Ingen sammensvergelse?

Ross betrakter likevel ikke atomkraft-lobbyen mot bølgekraft som en sammensvergelse, men snarere som en naturlig reaksjon på at det dukket opp en miljøvennlig konkurrent med sugerør i samme pengebinge.

Her hjemme opplever vi for tiden trolig noe lignende. Nærmest all forskning på nye, fornybare energikilder som solenergi, bølgekraft og vindkraft er stilt i bero på grunn av satsningen på gasskraft.

Dette skjer samtidig med at et norsk firma bygger verdens første kommersielle bølgekraftverk (kilerenne-) på Java, og med at en liten bedrift på Møre er iferd med å kommersialisere en bølgekraftdrevet vannpumpe for oppdrettsanlegg. Kanskje forspiller Norge nå en unik mulighet til å bli en ledende nasjon innen bølgekraft i fremtiden.

I England har EU nylig fått britene med på å bygge et stort offshore bølgekraftverk (OSPREY) - knyttet til det beryktede atomkraftverket Dounreay! Det havarerte umiddelbart etter sjøsettingen i fjor, og ligger nå til reparasjon...


Norsk forsker trakk seg ut
Atle Kjærvik