Låvedans

Gården Dragvoll i Trondheim ble i sin tid overtatt av Staten, og universitetsbygninger satt opp på jordet. Universitetsinstitusjoner flyttet også inn i selve gårdsanlegget: en typisk trønderlån, med påbygd størhus, etc., bur, og en stor driftsbygning i vinkel. Den siste brant ned for noen år siden.

En ny vinkelbygning på branntomen ble overlevert fra Statsbygg for et år siden. Den inneholder kontorer og auditorier, og går under navn «Låven», antagelig for å minne om at det engang stod en slik bygning der. Det er imidlertid lite som får en til å assosiere dette bygget med en låve, hverken proposjoner, fasader eller farge får en på slike tanker. Riktignok er det et lite oppbygg på taket, som antakelig skal minne om at det kunne vært en låvebro her, hvor tørt høy kunne kjøres inn. Men en låvebro opp i slike høyder? Arkitekten stanset i tide.

Bygninger er tatt i bruk for undervisning til ex.phil., den tidligere «Forberedende prøve», og til ALS, etterfølgeren etter «Pedagogisk seminar». Det er å håpe at disse neoagrare institusjonene ikke fristes til å fôre studentene bare med tørt høy. Det var god praksis å salte på høyet når det ble kjørt inn, for at fôret ikke skulle bli skjemt av eventuell fuktighet, og for å bedre kyrnes appetitt. Studentene kan kanskje også trenge litt salt i kosten, for at den skal bli mer smakelig?

Etter innflyttingen ble det klaget over at kontorene var så små, men man har vennet seg til det. Etter en kort periode med kontorlandskap (så demokratiske og egalitært) har moten svinget tilbake til båser igjen. Klostrene gjorde tidlig den erfaring at celler var bedre egnet for åndsarbeidere enn bingefjøs.

Under bygget har man pietetsfullt tatt vare på en del av den gamle møkkjelleren. Alle kulturbygg i Trondheim bør jo ha en ruin i kjelleren, om ikke et skjelett eller to. Men det synes som arkitekten ikke har våget å slippe seg løs, her kunne det blitt en intim kantine. Som åkrene tidligere ble tilført næring herfra, kunne dagens studenter styrket seg her til fornyet innsats med pizza og skolebrød. Men vil man virkelig oppnå assosiasjoner til forgangne tiders virksomhet på Dragvoll, kan det foreslås at det blir strødd ut plastavstøpninger av kuruker på bakken rundt bygget. De kan tilsettes lukt for å forsterke inntrykket. Men dagens unge har kanskje utviklet allergi mot orginallukten, så det vil være bedre å erstatte den med f.eks. musk!

Per Ardua

* NTNU
*  *  *  *  Info.avd.
----
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes
Teknisk ansvarlig: aina.berg@adm.ntnu.no
Oppdatert: 27. Feb 1997

----
ntnu