NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Nytt NTNU-kollegium snart på plass

Norsk Tjenestemannslag var en av vinnerne ved årets valg til NTNUs nye kollegium. 705 personer avla stemme i det som også kan tolkes som et protestvalg.

Så begynner det å bli klart, NTNUs kollegium for kommende treårsperiode. I denne uka ble vitenskapelige og teknisk/administrative medlemmer og varamedlemmer valgt, og valgets vinner kan godt sies å være Norsk Tjenestemannslag. NTL fikk inn fire av sine fem anbefalte kandidater: Bente Rasmussen og Trond Andresen som to av fire representanter for det vitenskapelige personalet, og Kjell Evjen og Kristin Grimstad som de to representantene for det teknisk/administrative personalet.

Årets valg har ikke vært preget av noen stor valgkamp. Et tilløp til organisert taktikkeri kunne spores de siste par dagene, ved at dekanene på KB- og ET-fakultetene gikk ut på nettet og med noenlunde lik ordlyd og begrunnelse anbefalte sine ansatte å stemme på Mari-Ann Einarsrud og Hallvard Ødegaard som vitenskapelige representanter, og Kirsti Schei som teknisk/administrativ. «Vær bevisst på rekkefølgen og på konsekvensene av kjønnskvoteringen!» het det i et nettopprop.

Men det hjalp ikke stort. Inn fra venstre - bokstavelig talt - kom amanuensis Trond Andresen, som gikk til valg som valgets mest erklærte og kompromissløse konsernmodell- og Orgut-motstander. Skeptisk til mange sider ved Orgut er også førsteamanuensis Bente Rasmussen, som stemmemessig endte som sin gruppes vinner i valget. Hun ble kjønnskvotert ut ved forrige kollegievalg, men får altså beholde plassen denne gang.

Med to såvidt artikulerte Orgut-skeptikere stemt inn i Kollegiet, er det nærliggende å tolke årets valg som en stille protest mot Orgut-prosessen.
 

TEKST: LISA OLSTAD


Vil reversere

Trond Andresen vil sikkert ha seg frabedt å bli kalt bakstreversk, men når det gjelder Orguts ledelsesvyer, vil han reversere prosessen så langt det er mulig.

Amanuensen ved Institutt for teknisk kybernetikk er ikke i tvil om at valget av ham er et klart uttrykk for motstand mot konsernmodellen og mot Orgut-ideene om instituttstyring.
- Det var rått å vedta den nye ordningen for instituttene rett før valget på nytt kollegium, særlig ettersom påtroppende prorektor på allmøte kort tid i forveien forsikret om at dette skulle være en prosess, sier Andresen.
- Men nå er jo løpet kjørt. Så hva kan du egentlig gjøre med det?
- Jeg kan prøve å reversere prosessen så langt det er mulig, og ellers prøve å begrense skadevirkningene. Det foreligger ennå ikke spesifikke vedtekter som klart definerer hvordan en rekke forhold skal vurderes og gjennomføres, og jeg kan fortsatt jobbe for vedtekter som gir mest mulig demokratiske forhold på fakulteter og institutter.

Ellers vil Andresen arbeide for at internettet tas mer aktivt i bruk som et livlig diskusjonsforum for alle grupper NTNU-ere, og for at Universitetsavisa ikke utvikler seg til et kjedelig og pompøst bedriftspropagandaskrift - som han synes han ser tendenser til.
- Det finnes dem som frykter at du vil bli et konstant gnagsår i forsamlingen...?
- Bare i forhold til de sakene jeg gikk til valg på. Ellers vil jeg samarbeide med folk og tro det beste om dem - inntil det motsatte er bevist, sier Trond Andresen.
 

Vil ha ny valgordning

Bente Rasmussen ble kjønnskvotert ut ved siste kollegievalg. Nå er hun inne i varmen - men vil fortsatt endre NTNUs valgordning.

Ved kollegievalget til det nye NTNU, våren 1996, kom førsteamanuensis Bente Rasmussen fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap på fjerdeplass blant de vitenskapelig ansatte. Valget endte imidlertid med brakseier for kvinnekjønnet. Faktisk for så mange kvinner at to av dem måtte kvoteres ut til fordel for menn. Den ene av disse var Rasmussen.

Det ble hevdet, og også langt på vei innrømmet, at det lå veloverveid taktikkeri utpønsket på Gløshaugen bak dette resultatet. I alle fall fikk det gamle NTH tre av de fire representantene.

Denne gangen fikk Rasmussen flest stemmer av alle i sin gruppe. Og heller ikke hun er i tvil om at hennes stemmer er anti-Orgut-stemmer.
- Dette var et protestvalg, og mange på Dragvoll var veldig opptatt av å få inn en av «sine». Jeg tror jeg fikk veldig mange førstestemmer fra HF- og SVT-fakultetene, sier hun.

Henvendelser til departement og likestillingsombud rokket ikke ved utkvoteringen i 1996. Men nettopp valgordningen er noe av det Rasmussen vil arbeide for å få endret.
- Demokratiet overlever ikke med dagens ordning, mener hun. - Den oppfordrer til beregninger og taktikkeri med sammenstillinger av kjønn og antall og tilhørighet, slik at resultatet ofte er gitt lenge før velgerne går til urnene. Vi trenger en eller annen form for valgkretser med gitt representasjon, og jeg vil gjøre mitt for at Kollegiet tar denne saken opp igjen med departementet, lover Bente Rasmussen.
 

Disse er også valgt inn i Kollegiet

Professor Kjell J. Mork(64 år)
Institutt forfysikk, Lade
Mork forsker og underviser i teo-retisk fysikk og realfagdidaktikk, og har vært professor ved universitetet i Trondheim siden 1986. Han har vært instituttstyrer, dekanus og prodekanus, medlem av Units kollegium, leder for NTNUs sentrale budsjettutvalg, og leder for Komiteeen for miljøvern i Trondheim.

Professor Mari-Ann Einarsrud(37 år)
Institutt for uorganisk kjemi
Einarsrud har arbeidet ved NTH/NTNU siden 1987, og hatt diverse verv: Kollegie-medlem NTNU; instituttstyrer; leder for Likestillingsutvalget ved NTH; komiteer for utvikling av forskningsstrategi, instituttstruktur og nye studieplaner; programstyre i Forskningsrådet; og ledergruppe i Sintef. Einarsrud er enig i Orguts hovedprinsipper; og støtter utvidet kontakt med næringsliv og samfunn. Andre hjertesaker er budsjettmodell, studieprogrammer og rekrutteringspolitikk.

Varamedlemmer

Følgende personer er valgt som vararepresentanter for den vitenskapelige gruppen:
Professor Gunhild Vidén (Historisk institutt)
Professor Bjørn Hafskjold (Institutt for fysikalsk kjemi)
Førsteamanuensis Gunilla Rosenqvist (Zoologisk institutt)
Førsteamanuensis Kåre Bjørkøy (Musikkonservatoriet)

Avdelings-bibliotekar Kristin Grimstad(34 år)
Fakultetsbiblioteket arkitektur/bygg/matematikk
Kristin Grimstad har hatt tillits- og styreverv, og representerer nå FBF/Forskerforbundet i Sentralt samarbeidsutvalg. Hun er spesielt opptatt av personalpolitikk, og understreker behovet for en tydelig og beslutningsdyktig ledelse - og at den administrative ledelsen fortsatt må styres av den valgte.

Avdelingsingeniør Kjell Evjen(56 år)
Botanisk institutt
Kjell Evjen har vært ansatt ved NTH / Unit / NTNU siden 1962, og arbeider i det daglige med elektronmikroskoper. Han har i flere perioder hatt styreverv i forening 92 NTL, og har vært hovedverneombud, medlem av instituttstyret, og varamedlem til høgskolestyret ved AVH. Han anser et dyktig kollegium for å være viktigere enn noen gang før, og vil arbeide for at alle NTNU-ansatte får en best mulig arbeidsplass.

Varamedlemmer

Følgende personer er valgt som vararepresentanter for den teknisk/administrative gruppen:
Førstekonsulent Kristin Dæhli (Økonomiavdelingen)
Rådgiver Morten Øien (Personalavdelingen)

Student Kirsti Jensen(23 år)
Institutt for sosiologi og statsvitenskap
Kirsti Jenssen er erklært sosialdemokrat, og har hatt tillitsverv på fakultetsnivå og i Studenttinget. Hun vil legge press på departementet, slik at åpne studier forblir åpne; og vil sørge for at Kollegiet tar noen skikkelige diskusjoner på hva som må være et minimum av studiekvalitet.

Student Glenn Steenberg (20 år)
Fakultet for bygg og miljøteknikk
Glenn Steenberg er nestleder i studentuvalget for sivilingeniørutdanningen, og er spesielt opptatt av internasjonalisering. Han ønsker større satsing på allmøter, nyhetsmateriale og aktiv nettbruk som informasjonskanaler; og vil ta frykten for kvalitetssenking av studiene på alvor.

Student Erling Paulsen (20 år)
Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse
Erling Paulsen sitter i studentutvalget for sivilingeniørutdanningen. Hans hjertesaker er knyttet til undervisning; han vil gå inn for alternative undervisnings- og eksamensformer og for å skaffe de ressursene som trengs for å gjennomføre dette.

Varamedlemmer

Følgende personer er valgt som vararepresentanter for studentgruppen:
Marianne L. Haug (Marin teknikk)
Nina Ruth Kristoffersen (SVT-fakultetet)
Gunnar R. Sellæg (KB-fakultetet)