NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Priser trykkes opp

Nye retningslinjer for reprosentralen på Dragvoll vil, om de blir vedtatt, føre til en dobling av prisene på trykksaker.

- Teknisk direktør gir seg ikke, og han ser ikke helheten i denne saken, sier avdelingsleder Leif Lambine.

Tidligere har betaling for trykkejobber blitt begrenset til utgiftsdekning. Avdelingsleder Leif Lambine ved reprosentralen på Dragvoll bekrefter at det nå er foreslått at det også skal betales for lønnsutgiftene som ligger bak hver trykksak. Dermed går prisen opp ett hundre prosent.

I fagmiljøene fryktes det at den nye ordningen vil føre til atskillig dårligere vilkår for de som vil publisere sin forskning. Det er særlig trykkeoppdrag fra SVT og HF som vil bli rammet. Men studentene får også merke det, likeså studentutvalgene, linjeforeningene, NTNUI og Samfundet.

Når det gjelder trykking av doktoravhandlinger ved NTNU, er antallet på disse nå oppe i 200 pr. år. Av disse blir bare 30 tatt hånd om av reprosentralen, resten går som oppdrag til Tapir. Denne praksisen sier reprosentralens leder er ufornuftig.

- NTNU ville ha spart 10.000 kroner for hver trykking av doktoravhandling ved å overlate arbeidet til oss. På årsbasis er det snakk om en besparelse på 2 - 3 mill. kroner, bare på denne typen trykkeoppdrag. NTNU taper også penger på bestilling av visittkort fra Tapir, nærmere bestemt 400 kroner pr. 200 kort, mener Leif Lambine. Han har følgende forklaring på denne praksisen:

- Det er bare koblingen i toppledelsen som kan forklare dette. Det virker som om NTNU ønsker å forsyne Tapir og Samskipnaden med et sugerør!

Om den nye ordningen med dekning av reelle utgifter blir gjennomført, er det meningen at de ekstra inndrevne midlene skal tilbakeføres til alle fakultetene. Siden enkelte fakultet er flittige kunder hos reprosentralen, mens andre knapt setter sine ben der, vil resultatet bli at de årlige utgiftene øker dramatisk for SVT og HF. Aller dårligst ut kommer selvsagt enkeltstudentene og utvalg og foreninger.

Lambine stiller seg uforstående til forslaget om å belaste fakturaene med lønnsutgifter:

- Hvorfor skal vi, og bare vi, tjene inn lønna vår? Hvorfor gjelder ikke dette også for de øvrige avdelingene under teknisk avdeling? Står internposten og transporten også for tur? spør han.

- Ingen grunn til frykt

Økonomidirektør Kjell Næsje opplyser at det ikke legges opp til noen forskjellsbehandling av avdelingene:

- Alle undergruppene på teknisk avdeling vil bli lagt ut og fakturert i løpet av året. Dette har Kollegiet allerede vedtatt. Reprosentralen er bare en liten del i denne sammenheng.

Noen forskjellsbehandling ser han heller ikke for seg når det gjelder tilbakeføring til fakultetene av ekstra inndrevne midler. Her vil det bli tilbakeført penger uten å benytte en matematisk modell. Næsje ønsker ikke å kommentere de opplysninger avdelingssjef Lambine legger fram med hensyn til hvem det er som er reprosentralens fremste kunder.

På spørsmål om han kan forstå den bekymring som eksisterer innen visse fagmiljø for utgiftsøkninger, svarer han at spørsmålsstillingen inneholder for sterke føringer og virker for ledende i en bestemt retning.

Næsje antar at bakgrunnen for den motstand som er lagt for dagen skyldes bekymring for arbeidsplasser.

- Denne bekymringen er helt ubegrunnet. De ansatte kan føle seg trygge, forsikrer økonomidirektør Næsje, som mener han helt ufortjent blir gjenstand for oppmerksomhet - siden det er Kollegiet som tar avgjørelsene.


GEIR GJELSETH