NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Rektorvalget:

Spjøtvoll gjenvalgt 
- men få stemte

Under et halvt tusen NTNU-ere avleverte stemmeseddel i et valg hvor utfallet likevel var gitt.

Mens 25 prosent av den stemmeberettigede NTNU-befolkningen for tre år siden gikk mann og kvinne av huse for å velge ny rektor, og tilsammen avga 5236 stemmer, var det i år bare 493 personer som tok bryet. Det hevdes å være den laveste rektorvalgdeltakelsen - drøyt to prosent - i universitetes historie.
Den store forskjellen på da og nå er selvsagt at ved forrige korsvei hadde man noen å velge mellom. I år kunne rektorkandidatene telles på én finger, og at NTNUs rektor de neste tre årene fortsatt heter Emil Spjøtvoll, var gitt på forhånd. Den ekstremt lave valgdeltakelsen må derfor ses mest som et utslag av giddeløshet.

25 prosent blanke stemmer

Av de 493 stemmene kom 247 fra det vitenskapelige personalet, 201 fra det teknisk/administrative, og bare 45 fra studentene. Stemmene gis ulik vekt alt etter hvor de kommer fra (de vitenskapeliges teller mest, studentenes minst), og Spjøtvoll kom ut med 72,3 prosent av stemmene etter vekting. Professor Knut Holtan Sørensen - som på forhånd hadde sagt at han ikke ville være kandidat - fikk likevel 2,2 prosent av stemmene. Den siste firedelen av stemmene var blanke - og ble åpenbart avgitt av 108 velgere som aktivt ville markere seg mot Spjøtvoll.
Prorektorvalget finner sted førstkommende mandag, og med bare én villig kandidat, Kathrine Skretting, kan det ikke forventes noen stor valgdeltakelse her heller.
Men den 16. november skal det velges kollegiemedlemmer. Da er det flere å velge mellom, for alle kategorienes vedkommende - og et berettiget håp om bedre valgoppslutning.
 

TEKST: LISA OLSTAD
 Les mer valgstoff her