Om SMU legges ned:

Lilletun: -Beklagelig

Oslo: - Det er beklagelig dersom NTNU vedtar å nedlegge Senter for miljø og utvikling, sier KUF-minister Jon Lilletun (bildet) til Universitetsavisa. 

- Jeg vil beklage det dersom universitetet vedtar å legge ned SMU. Om en ser på begrunnelsen for å opprette NTNU, så er de internasjonale utfordringene sterkt betont. Her er den teknologiske kompetansen som dere har viktig. Jeg synes dette senteret er et godt svar på dette internasjonale perspektivet som ligger bak NTNU-prosjektet. Det tverrfaglige er også viktig: Det må være noen som har til ansvar å ivareta disse hensynene for at de ikke skal falle helt ut, sier statsråd Lilletun.

KUF-ministeren understreker imidlertid at han ikke har til hensikt å komme med noe diktat.

- Jeg vil ikke gå inn og detaljstyre universitetene i slike saker. Når situasjonen er slik at universitetene får reduksjoner i budsjettene sine, kan jeg ikke kutte i bevilgningene og samtidig overstyre hvordan de løser problemene reduksjonene medfører, sier Lilletun.

Hovedfag på høgskolene

Statsråden bebuder endringer når det gjelder høgskolenes rett til å tildele hovedfagsgrader.

- Jeg ser ingen grunn til at ikke også at høgskoler som holder et like høyt faglig nivå som universitetene, skal få mulighet til å tildele hovedfagsgrader som gir samme status, sier han.

Lilletun vil ikke konkretisere hvordan han tenker seg dette gjennomført i praksis. Så langt har han tatt et prinsipielt standpunkt, sier han, om at enkelte høgskoler skal få samme rett som universitetene til å uteksaminere hovedfagsstudenter. Statsråden nevner høgskolen i Bodø som eksempel.

- Du er ikke redd for å smøre for tynt utover ? Selv om høgskolene selv kunne tenke seg å utvide menyen, er det ikke likevel best for samfunnet at høyere utdanning konsentreres noen få steder?

- Nå argumenterer du like mye som du spør. Jeg må holde fast ved det jeg sa innledningsvis: De høgskolene som holder samme faglige nivå, bør få lov til å tildele grader som gir likeverdig status.

Fremdeles kutt

Utdanningsminister Lilletun kunne ellers ikke love noen lettelser i budsjettreduksjonene i forhold til forslaget som ble lagt fram av regjeringen Jagland.

- Nei, det er ikke rom for annet nå. Dette er noe universitetene må ta. Men jeg skal gjøre mitt for å hindre at kuttene blir videreført i neste budsjettrunde.

Statsråden sier det ikke er med noen god følelse han gjennomfører budsjettkuttene.

- Nei, dette er å beklage. Men slik er situasjonen nå, og både regjeringen og jeg personlig stiller oss bak dem, sier Jon Lilletun.


TORE OKSHOLEN
(TEKST OG FOTO)
Forsida

flere nyheter