innspill 

Spj¿tvoll

I forrige uke ble det åpnet en utstilling i NTNUs hovedbygning. Den har sin bakgrunn i at Norske Sivilingeniørers Forening ønsket å gi en gave til NTNU i anledning Trondheims 1000-årsjubileum. Utgangspunktet var et enkelt konsept, nemlig å ta vare på instrumenter, gjenstander og konstruksjoner som var blitt brukt i undervisningen på gamle NTH. På denne måten ville en vise utviklingen av teknologisk kunnskap og teknologisk kultur i Norge.

Etter hvert ble perspektivet utvidet. For i NTNU er det mange tradisjoner som møtes. Vi har tidligere AVH med utspring i Norges Lærerhøgskole. Vi har Vitenskapsmuseet med sine lange tradisjoner, og vi har nykommerne Kunstakademiet og Musikkonservatoriet. Alt dette strømmer sammen i NTNU og bør vises fram i vårt hovedbygg. Men utstillingskomiteen fikk bare startet på å vise mangfoldet. Det er nå vår utfordring å videreføre arbeidet som er påbegynt, og å visualisere historien og visjonen om NTNU.

Enkelte har vært skeptiske til plasseringen av en slik utstilling i NTNUs hovedbygning. La meg bruke de store katolske katedraler som en analogi. De fleste er fylt til trengsel med altere, bilder, skulpturer av helgener og relikvier som viser til kirkens historie og symboliserer troen.

Du blir direkte minnet om menneskenes liv med alle sine fasetter: blod, smerte og tragedie, men også omsorg, nærhet og triumf. Men det finnes andre typer kirker ? som regel ikke-katolske ? som er nesten nakne. De er preget av det store rommet, lyset og stillheten. De egner seg for stille meditasjon.

Med denne utstillingen blir vi i hovedbygningen direkte konfrontert med vårt åndelige liv og våre fysiske omgivelser, med vår nære historie, og med de utfordringer NTNU og vårt samfunn står overfor. De kontrastene vi opplever her, gjenspeiler de kontraster vi har i vårt samfunn.

For øyeblikket forekommer en del direkte reklame for bedrifter og organisasjoner i utstillingsmontrene. Dette vil bli fjernet. Poenget er temaene, ikke aktørene. Vår ambisjon er å utvikle denne utstillingen til enda klarere å vise vårt fundament og vår historie i universitetsmiljøet i Trondheim ? og det i full bredde.

Signatur Emil Spj¿tvoll

Rektor ved NTNU

Forsida