NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
Ungdomsinvasjon på Åpen Dag

Åpen Dag, som ble arrangert ved NTNU mandag den 18.10, hadde besøk av over 3800 skoleelever. Dette ble i overkant av hva NTNU greide å hanskes med. 

Mandag 18. oktober åpnet NTNU dørene på vidt gap for skoleklasser fra åttende klasse på ungdomstrinnet og oppover til tredje klasse på videregående. På Dragvoll, Gløshaugen og Samfundet var det elever fra hele Midt-Norge som deltok på programmet som Seksjon for rekruttering og studier ved Studieavdelingen hadde ansvaret for. 
- Et mareritt, mener fagmiljø og ansatte på Dragvoll. 
- Vellykket, mener Studieavdelingen som sammen med UKAfunksjonærer og frivillige studenter la ned hundrevis av arbeidstimer i arrangementet. 

Pøbelaktig oppførsel
- Vi på Dragvoll opplevde det som et mareritt. Hundrevis av tretten-fjortenåringer fikk fritt spillerom. Vi følte at vi ble invadert, sier Britt Mæhlum ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap. Hun legger til at ingen elever så noen verdi i å høre på Ibsen-forelesningen som instituttet tilbød skoleelevene.
I tillegg til råkjøring av heis og direkte hærverk på inventar, kan Thomas Nicolaysen, butikksjef ved Tapir Mat på Dragvoll, fortelle at matbutikken på Dragvoll ble frastjålet sjokolader og tobakksvarer.
- Vi var ikke forberedt på at det skulle komme så mange elever, og hadde derfor ikke muligheten til å passe på butikken. Bemanningen var for få til at vi kunne forhindre pøbelstreker og stjeling i butikken.

Overveldende respons
Allerede nå tenkes det høyt om at man neste gang ikke vil invitere ungdomsskoletrinnet, men bare elever fra videregående. Ungdomsskoleelevene vil da trolig bli kanalisert til Forskningsdagene.
Første gang UKA og studieavdelingen ved NTNU samarbeidet om å arrangere Åpen Dag var for to år siden, da kom det 800 elever. Arrangementet ble kritisert for å trekke til seg for få elever. Årets Åpen Dag fikk overveldende respons, over 3800 elever var påmeldte.
Gunhild Standal ved Seksjon for rekruttering og studier ved Studieavdelingen, forteller at det ble en langt større respons enn hva de hadde regnet med. 
- I begynnelsen av planleggingen så vi for oss 1000 – 1500 elever og måtte altså, med den store responsen, avvise flere skoleklasser. Den overveldende responsen gjorde at vi måtte engasjere oss ekstra for å få gjennomført arrangementet, spesielt når det gjaldt punkter som busstransport, lunsjavvikling (pizza- og brus-spandering) og teknologishowet på Samfundet.
Standal påpeker at det er veldig mange som har gjort en kjempejobb for at arrangementet skulle bli en suksess. UKAs omvisningsgjeng har stått på 110% og mange fagmiljø har engasjert seg. 

Fagmiljø som sirup
- At de forskjellige fagmiljøene har ulike opplevelser av dagen henger sammen med ulik grad av motivasjon og forberedelser til dagen, mener Standal som selv gikk rundt og observerte både på Gløshaugen og Dragvoll. 
- Det er mer interessant for elevene å oppleve flytende nitrogen enn å høre på en som sitter bak et bord og snakker fag, sier Standal. Hun mener at fagene må formidle faget sitt på en måte som engasjerer – noe som er litt ”show”. - Her er det snakk om å kommunisere med målgruppen, sier Standal. Hun sier rett ut at hun opplever at enkelte fagmiljø er som sirup.
- De er ikke interessert i å tilrettelegge et faglig opplegg som passer for målgruppene. På et kurs i forskningsformidling forut for arrangementet, kom det kun fem stykker. Når fagmiljøene ikke er interessert i å ha undervisningsfritt må de frigjøre resursser – vitenskapelig ansatte, studenter og lokaler. Denne mandagen er en stor rekrutteringsdag, men dessverre ser ikke alle fagmiljøene verdien i denne sjansen til å kommunisere direkte med potensielle studenter. Når noen fagfelt ikke er villig til å spille på lag, vil dette ødelegge for helhetsinntrykket av NTNU, sier Standal. 


 AV KAREN ANNE OKSTAD