innspill 

Jonsson

Kollegiet har nedsatt et sentralt formidlingsutvalg ved NTNU. Det har nå hatt sine første møter. Formidling er selvfølgelig et svært vidt felt, men i tråd med Kollegiets ønsker har utvalget valgt å prioritere den allmennorienterte formidlingen, dvs. den som retter seg mot det brede pub-likum. Massemediene vil være viktige kanaler for denne typen formidling, men neppe de eneste.

Gjennom opprettelsen av et sentralt formidlingsutvalg signaliserer NTNU at man ønsker å ta et initiativ for å legge en helhetlig politikk for sin formidling. Sant nok omfattes formidlingen av universitetets formålsparagraf, men man kan neppe si at det har kommet inn i bevisstheten til alle ansatte på samme måte som undervisning og forskning.

Skal formidlingsaspektet tillegges økt vekt ved universitetene? Utvalget vil svare et ubetinget ja på det spørsmålet. En økt allmennorientert forskningsformidling blir viktigere jo raskere kunnskapfronten forskyves. Økt formidling kan også gi bedre rekruttering til studiene. Samfunnet omkring oss har både behov for og krav på å få vite hva vi driver med på universitetet. Men de ansatte må samtidig synes at dette er viktig; vi må arbeide med motivasjon og bevisstgjøring hos forskerne selv. Formidlingsutvalget har ennå ikke kommet langt i sin virksomhet, men det står klart at to oppgaver blir viktige: arbeidet med en helhetlig NTNU-strategi på formidlingsområdet, samt konkrete tiltak og prosjekter som setter fokus på formidlingsarbeidet.

Utvalget tar tak i oppgavene med betraktelig entusiasme. Medlemmer i utvalget er A.K. Gansmo (Sosiologi, studentrepr), G. Imsen (Pedagogikk), A. Johnsson (Fysikk, leder), K. Kongsnes (Infoavdelingen), P.F. Lader (Marin hydrodynamikk, doktorgradsstudent). A. Langvatn (Vitenskapsmuseet), R.M. Selvik (Musikkonservatoriet) og Ø. Skarstein (Elkraftteknikk). Thor Bjørn Arlov fra Sentraladministrasjonen er utvalgets sekretær. Åpenhet vil selvfølgelig karakterisere utvalgarbeidet -- medlemmene tar gjerne imot for innspill og synspunkter. Så håper vi at arbeidet i utvalget etter hvert skal være med på å «synliggjøre» NTNU!

Audun Johanson
Leder av formidlingsutvalget
ved NTNU.
Forsida