Påbygg stoppet av statsbudsjettet

Alt var klappet og klart for et påbygg  til Realfagbygget, og den første entreprisen ligger ute til anbud. Mandag kom meldingen om at all igangsettelse av statlige nybygg er stoppet. På Lade sitter matematikerne og føler seg som dobbelt offer i et uforutsigbart spill.

Påbygget gjelder Byggtekniske laboratorier, også kalt Lerken-dalsbygget, som er en del av Realfagbyggeprosjektet. Det skulle stå ferdig i god tid før innflyttingen til Realfagbygget 1. januar år 2000. Påbygget spiller en sentral rolle i den kompliserte innflyttingskabalen. Det skulle disponeres av Fakultet for bygg og miljøteknikk, som dermed kunne flytte ut av Sentralbygg II på Gløshaugen og overlate plassen til matematikerne fra Lade. Leieavtalen for lokalene på Lade er oppsagt fra utgangen av år 2000.

Skandaløst
- Dette nærmer seg en skandale, sier instituttstyrer Kristian Seip ved Institutt for matematiske fag. Han minner om at sårene på langt nær har grodd etter avgjørelsen om at matematikkmiljøet ikke fikk komme inn i Realfagbygget på grunn av plassmangel. De ansvarlige for romfordelingen valgte å prioritere en samling av fysikk, kjemi, biologi og zoologi. Løsningen   som ble presentert matematikerne var samlokalisering i Sentralbygg II. Nå må hele flytteprosjektet vurderes på nytt. Seip frykter en billig løsning som vil ramme både faglig og sosialt.
Siden realiseringen av NTNU har instituttet lagt ned mye arbeid i en ny studieplan og samordning av de frie studiene og sivilingeniørstudiet i matematiske fag. Den geografiske atskillelsen mellom fagmiljøene er vanskelig for alle parter. Den nye studieplanen forutsetter en samlokalisering innen år 2000. Fram til da er mye undervisning prisgitt kreative improvisasjoner og nødløsninger. For eksempel blir det brukt drosjer for å transportere studenter mellom lærestedene.

2.400kvadratmeter
Institutt for matematiske fag har omlag 65 vitenskapelige ansatte og står for 1/8 av hele sivilingeniørutdanningen. I tillegg kommer undervisning innen de frie studier samt på høyere nivå både for egne studenter og andre studieretninger. Instituttet driver også en utstrakt forskningsaktivitet, både innenfor NTNU og i samarbeid med industri og andre forskningsinstitusjoner.
Påbygg av Byggtekniske laboratorier er en del av Realfagbyggprosjektet og skulle stå ferdig høsten 1999. Byggeplanen omfatter 2.170 kvm påbygg og 250 kvm i sokkeletasjen. Påbygget er dimensjonert for 70 nye ansatte og 450 studenter. Under prosjekteringen av påbygget er det lagt til rette for en oppgradering av ventilasjonsanlegget i hele bygget. Påbygget skal frigjøre arealer som Fakultet for bygg- og miljøteknikk disponerer i Sentralbygg II.

SYNNØVE RESSEM

Les mer om budsjettet: Budsjettforslaget forøvrig oppfattes som udramatisk av NTNU-ledelsen.

 

forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt