Fredagskveld med høy temperatur - gudskjelov

Og så tok «Gudskjelovkveldene» skikkelig av…

Hvis NTNUs og Trøndelag teaters «Gudskjelovkvelder» fortsetter å holde samme nivå som sist fredag, kan arrangørene lene seg lettet og selvtilfreds bakover - og vi andre kan faktisk overveie å sette av fredagskveldene noen ganger utover høsten og vinteren.
For mens den første Gudskjelovkvelden var en heller matt forestilling, ble den neste noe så sjeldent som en god, gammeldags debattaften, med høy temperatur og klare innslag av folkeopplysning. Æren for dette skal tilskrives både arrangører, innledere, panel og sal - og ikke minst en profesjonell og velopplagt debattleder, Anne Grosvold.
Kveldens tema var energi, markedsført under tittelen «Å kjempe mot vindmøller: Gasskraft i Skogn og vindkraft på Smøla - eller skal vi bare slå av lyset?». Debattlederen selv ristet innledningsvis på hodet og lurte på om trøndere ikke hadde bedre ting å bruke en dyrebar fredagskveld på, for Theaterkafeen var smekkende full, og mange måtte avvises i døra.
Det var «energikameratene» Arne M. Bredesen og Hans H. Faanes, professorer ved henholdsvis Klima- og kuldeteknikk og Elkraftteknikk, som innledet. Fratatt lysark, tavle og muligheten til å belyse temaet i fjorten 45 minutters forelesninger, framsto de to som overraskende bevis på at selv teknologiprofessorer kan snakke kort, konsist, humoristisk og folkelig om kompliserte emner.
Det kunne til en viss grad også panelet forøvrig, som besto av høgskolelektor og tidligere SV-representant på Stortinget, Per Aunet, og Steinar Bysveen fra Industrikraft Midt-Norge/Norske Skog. Og ble det ullent, var Grosvold lynraskt frampå for å få klarhet i saken.
Det var, i motsetning til forrige Gudskjelovkveld, satt av god tid til debatt. Og bra var det, for i salen var det mange som skulle ha luftet både meninger og spørsmål. Til enighet om gasskraftverk og vindmøller kom man selvfølgelig ikke, til det er temaet for komplekst og meningene for mange. Førsteamanuensis Jørgen Løvseth (Institutt for fysikk) synes sikkert fortsatt at panelet var historieløst, og professor Faanes vil vel også i framtida karakterisere samme Løvseth som en typisk norsk selvpisker - som de gjorde i debatten. Men kvelden var både gratis, underholdende og til å bli littegranne klokere av, selv for en høyst ukyndig. Og det er ikke så verst utbytte på en helt alminnelig fredag.
 

 LISA OLSTAD

forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt