Sparebanken forvist fra «Stripa»

Oppsigelsen av Sparebank 1 vil gi ansatte og studenter på Gløshaugen et langt dårligere servicetilbud.

Studenter og ansatte ved NTNU har i årevis hatt tre bankalternativer på Gløshaugen: Postbanken, Fokus bank og det som nå heter Sparebank 1. Nå er Sparebank 1 oppsagt fra sine lokaler i Sentralbygg II. De drøyt hundre kvadratmetrene, sentralt beliggende rett over gata for Tapir dagligvare, skal fra nyttår romme NTNUs nye hovedpostsentral. Sparebanken

NTNU har ikke gjort noe ulovlig eller ukorrekt ved å si opp leieavtalen. Men hvis banken ikke skaffes nye lokaler med det aller første, betyr dette at tusenvis av kunder mister sin faste og personlige bankforbindelse. Det betyr også svekket bankkonkurranse på Gløshaugen. Flere av Spare-bankens ansatte har allerede søkt seg vekk.

10 000 tjenester i måneden

Sparebanken har holdt hus på Gløshaugen i 35 år, først som bankbuss, siden i brakke på gårdsplassen, og deretter innomhus i en årrekke. Den disponerer i dag ca 100 kvadratmeter ekspedisjons- og kontorareal, pluss 40 kvadratmeter i kjelleren, der hvelvet er. Banken har 5,8 ansatte, og regnes som en svært aktiv filial som rangerer høyt på Sparebank 1 sine lister over «produktsalg». Den håndterer rundt 6500 innskuddskonti og 530 lån, og de tre kassene utfører månedlig rundt 10 000 enkelttjenester over disk.

- Etter at vi kom inn under Sparebank 1-paraplyen, har skrankebesøket økt betraktelig. Nå kan nemlig studenter fra hele landet finne sin hjemlige bank hos oss, sier filialbestyrer Tove Wold, som nå frykter for filialens framtid.

To av de ansatte der har allerede funnet seg annet arbeid etter at det før sommerferien ble kjent at en oppsigelse var på trappene, og usikkerheten rundt filialens framtid gjør at også flere ser seg om etter andre muligheter - selv om Sparebank 1 selvsagt vil ha arbeidsgiveransvar for dem enten det blir sånn eller slik.

- Mange oppfatter endringer som en trussel, og føler seg usikre. Like ille er det at svært mange ansatte og studenter på Gløshaugen vil miste sin personlige bankkontakt, sier Tone Wold, som minner om at minsket bankkonkurranse på området heller ikke vil være til kundenes fordel.

- Om det skulle gå slik at vi må legge ned Gløshaugen-filialen, vil vi selge løsninger som gjør at kundene våre fortsatt kan bli hos oss, som Internett-bank, brevgiro, telegiro og liknende, sier Wold.

Hun krysser imidlertid fingrene og håper det beste: - Det ville da være underlig om det ikke skulle være mulig å framskaffe rundt hundre kvadratmetre til oss. Men de må jo ligge der folk ferdes. Banken er villig til å selv å finansiere det som måtte trenges til oppussing, slik at vi fortsatt kan betjene alle våre gode kunder, sier filialbestyrer Tove Wold.

Teknisk avdeling leter etter alternative banklokaler

- Vi synes også dette er veldig leit. Men egne interesser må gå foran, sier NTNUs tekniske direktør, Kjell Næsje,
som nå leter etter alternative lokaler for Sparebank 1.

Det ble allerede før sommerferien klart at postkontoret i Hovedbygget i løpet av året skulle pakke sammen og samlokaliseres med
filialen i Sentralbygget. Lokalene der er imidlertid for små til å romme en hovedpostsentral, og det er derfor Teknisk avdeling nå
har sett seg ut Sparebankens lokaler.

- Det er de mest egnede lokalene vi kan finne nå, og store nok til å gi fullgod plass til alle postfunksjonene i en hovedpostsentral,
sier Kjell Næsje, som beklager at NTNU har sett seg nødt til å kaste ut en leietaker: - Det sto mellom Fokus bank og
Sparebanken. Men Fokus har selv betalt innredning og oppussing og utbygging, og investert betydelig i lokalene; vi kunne ikke si opp dem. Dermed måtte det bli Sparebanken. Vi synes selv det er veldig leit. Men vi må nesten prioritere våre egne behov framfor eksterne leietakeres.

Nå arbeider Teknisk avdeling med å finne nye lokaler å tilby Sparebank 1. - Jeg er forsiktig optimist, men tør ennå ikke si noe om hvor det eventuelt kan bli, sier Kjell Næsje.

Oppsigelsen av Sparebank 1 er bare ett ledd i en kjede av omdisponeringer på Gløshaugen. Når den gamle filialen i Sentralbygget fraflyttes, flytter Stud.post inn dit. De gamle postlokalene i Hovedbygget skal heretter romme Repro-sentralen,
mens Sekretariatet overtar Reprosentralens gamle lokaler.


LISA OLSTAD
LARS KR. IVERSEN (FOTO)
Forsida
flere nyheter