Omkamp om p-plassene

Etter nyttår hjelper det ingenting om du har en gammel parkeringstillatelse for Gløshaugen-området. Nå skal hele parkeringsordningen gås gjennom på nytt.

Det bygges og bygges på Gløshaugen, og gamle parkeringsområder forsvinner i takt med at behovet for dem øker. De siste par årene har omtrent 130 regulerte/reserverte (blå oblat) og 60 ikke-reserverte (grønn oblat) parkeringsplasser forsvunnet i forbindelse med byggevirksomhet. Men fortsatt er det mer enn 1200 parkeringsplasser igjen på Gløshaugen-området, til fordeling blant verdig trengende.
Det er sju år siden sist en hovedtildeling fant sted. Da ble det utstedt ca. 1100 blå og grønne oblater til studenter og ansatte. Siden den gang har NTNUs parkeringsutvalg delt ut nye tillatelser jevnt og trutt, slik at antallet oblater nå trolig er oppe i minst 2000. I tillegg kommer 3-400 tillatelser som er gitt til ulike firmaer med legitime ærend på Gløshaugen.
Etter nyttår vil ingen av disse være gyldige. Da må alle ha søkt på nytt, og det er slett ikke gitt at du får beholde den plassen du har i dag.
- Nei, noen må nok belage seg på å gå litt lengre enn før, sier ass. teknisk direktør og leder for parkeringsutvalget, Jens Nordback.

Flytter presset

På de fleste parkeringsområdene er det nå delt ut dobbelt så mange oblater som det er plasser til. Dette har gått tålig bra, fordi slett ikke alle bruker bilen hver dag. Men nå begynner presset å bli merkbart, særlig på de sentrale områdene mellom kjemiblokkene og hovedbygget. I Sydområdet er det derimot fortsatt bra med plasser.
Tapet av de 130 regulerte plassene kompenseres ved at Hestehagen - som har plass til 280 biler og i dag er «grønt» område» - har blitt opprustet med asfalt og oppmerking, og gjøres om til reservert område. Også de tidligere «grønne» områdene ved Idrettsbygget og øverst i Vollabakken - til sammen 120 plasser - omgjøres til reserverte plasser.
Ansatte og studenter som ikke fyller kriteriene for tildeling av reservert plass, vil heretter bli henvist til Sydområdet, blant annet til det som kalles Nardo-plassen.
-I Sydområdet har vi flere hundre plasser innenfor en gangavstand fra seks til ti minutter fra kjemiblokkene, plasser som hittil har stått mye ubrukt, sier Nordback.

Må dokumentere behov

Som tidligere er det minst ett av tre kriterier som må være oppfylt, hvis du skal ha noen sjanse på reservert p-plass. Du må ha en helsemessig grunn; du må kunne vise til sosiale forhold (for eksempel spesielt lang arbeidsreise, vansker med frakt av barnehagebarn etc.); eller du må ha behov for å bruke bilen i arbeidet.
Når det gjelder tjenestekjøring, vil parkeringsutvalget forlange at avdelings- eller instituttleder setter opp en prioritert liste over hvem på den arbeidsplassen som har aller størst behov for reservert plass. - Og da snakker vi om bare en håndfull navn, presiserer Nordback.
I disse dager sender parkeringsutvalget ut brev om saken, og lederens beste råd til NTNUs bilister er å være raskt frampå:
- De som skal inn i Realfagbygget, må søke alt nå! minner Jens Nordback om.
 

LISA OLSTAD
 

forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt