NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Når du har opplevd to isbjørnangrep på kort tid, blir du ikke satt helt ut av spill om en isbjørn kløyver kajakken din i to, spiser opp maten din og isolerer deg i 12 dager.

I alle fall ble ikke NTNU-student Simen Havig-Gjelseth (28) det. Han opplevde nemlig dette i sommer. Etter 50 døgn på kajakktur rundt Spitsbergen, og med 36 mil igjen å padle til Longyearbyen, møtte han isbjørnen.

En isbjørnmiddag på Spitsbergen kan bestå av litt forskjellig. Et alternativ er dette: 1 brød, 3 kg. spaghetti, 2 poser betasuppe, 5 poser gryterett, 2 poser ostesaus, 14 poser spaghettisaus, 9 poser fruktsuppe og 4 poser turmat. Det kan Simen Havig-Gjelseth og kameraten Jens Abild bevitne.

- Hva var det som skjedde?

- Vi hadde padlet hele natta. Det snødde og vi var kalde da vi kom til Kvalvågen på østkysten av Spitsbergen. Vi bestemte oss for å spise før vi bar kajakkene og bagasjen opp til hytta. Rett før middagen gikk jeg ned til sjøen for å hente et kart. Da var kajakkene våre delt i to, og en isbjørn lå midt oppi det hele og spiste spaghetti, forteller Simen Havig-Gjelseth. Han skal begynne med diplomoppgaven sin ved Institutt for marin prosjektering i høst. Havpadling er en hobby han har fått stadig mer sansen for, og i sommer gikk han løs på den 140 mil lange strekningen rundt Spitsbergen på Svalbard.

Tok livet med ro

- Var du redd?

- Faktisk ikke. Vi hadde en del mat igjen, og vi ville bli savnet den 25. august ? 15 dager senere. Det var bare snakk om å ta det med ro. Vi sov mest mulig for å få dagene til å gå, og fordrev tiden med å lese, eller spille et backgammonspill selvlaget av reinsdyrhorn.

- Dere ble hentet av et helikopter etter 12 dager. Hva pratet dere om mens dere venta?

- Når du har vært ute i 50 døgn, tar du det ganske med ro. Dagene går fint uten at du prater for mye. Det kan faktisk være ganske godt. Så lenge vi visste at det ville bli satt i gang leting etter oss et par uker senere, var det liten grunn til å bekymre seg mye, sier Simen. Så greit hadde de det, at de ikke utløste nødpeilesenderen som de hadde med seg.

Isbjørn-angrep

- Opplevde dere flere hissig isbjørn på turen?

- Ja. Vi så en av dem rett i øynene på en meters hold. Heldigvis fikk vi slengt hyttedøra rett i trynet på'n. Vi våkna av pusting utenfor hytta, og da vi kikka ut, sto det en isbjørn med en av bagene våre i kjeften 15 meter fra hytta. Den tok sats mot oss så fort vi kikka ut. Signalpistolen, som kameraten min skulle skremme med, klikka to ganger før vi fikk slamra igjen døra. Da var jeg glad vi ikke sov i telt, sier Simen Havig-Gjelseth.

- Var du virkelig ikke redd?

- Du rekker ikke å bli redd når ting skjer så fort. Dessuten sto jeg klar med ladd rifle, sier diplomstudenten fra Nesodden.

Som om dette ikke var nok, ble karene utsatt for enda et isbjørnangrep. Et skudd med signalpenn skremte isbjørnen ? som er verdens største rovdyr og regnes for å være svært uberegnelig.

Opplevelse

- Hva er drivkraften når man bestemmer seg for å ta kajakken en runde rundt Spitsbergen?

- Naturopplevelsen er det viktigste for meg. Det er naturligvis en klisje - men likevel; du får kontakt med deg selv på en helt spesiell måte. Med isbjørn i nærområdene blir opplevelsen enda sterkere, fordi du er på vakt hele tiden, sier NTNU-studenten. Han forteller at de så 12 isbjørner, men at det var vel så fascinernede å se hvalross som lå på isflak bare to-tre meter unna kajakkene.

- Har du flere turer i vente?

- Tja. Det er noe på trappene, uten at jeg vil si så mye mer foreløpig. Først skal vi lage et lysbildeforedrag fra denne turen. Det blir trolig vist i høst eller vinter, sier Simen Havig-Gjelseth.


ERIK PRYTZ REITAN
STÅLE SKOGSTAD (FOTO)