NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Jan Erik Kaarø

Teknisk ansvarlig: 
Even Gran

 

Nå skal det dyrkes perler i Perleporten

I november etableres Innovasjonssenter Gløshaugen i Perleporten. Her skal studenter og ansatte med gründerplaner få hjelp til å utvikle framtidas bedrifter.

Åpningen er i november, men de aller ivrigste har allerede lurt seg inn. Med plassering midt i smørøyet ved Norges største teknologiske forskningsmiljø, blir dette en av de mest attraktive inkubatorer i Norge. Ingen ting er annonsert, men jungeltelegrafen er i virksomhet og et dusin firma med rot i NTNU/ Sintef-miljøet har allerede meldt sin interesse for å flytte inn.

Etableringen av den nye inkubatoren er et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, Sintef, SIVA og Leiv Eiriksson Nyfotek (LEN). Nyfotek som leder prosjektet, er et såkornselskap som eies med mer enn 50 prosent av Sintef og NTNU. Hele fjerde og femte etasje i Perleporten skal pusses opp før åpningen i november, til sammen vel 1 000 kvadratmeter.

Pizza og Pepsi.
- Dette skal bli et boblende, sydende spennende sted, forteller en entusiastisk prosjektleder Bjørn Inge Haugan i Nyfotek. For å kunne skape et vitalt miljø blir det lagt vekt på å fjerne dagens korridorinntrykk og skape åpne møteplasser. I disse sosiale sonene vil etablerere, hjelpeapparat, næringsliv og forskere kunne møtes og utveksle ideer.

Planleggerne har tatt hensyn til at det ikke er noen ni-til-fire-jobb å være i etableringsfasen, ved å bemanne støttefunksjonene i senteret til kl. 22.00 på kvelden. Det betyr at det vil være kald brus og varm pizza å få kjøpt også på kveldstid. Pizza og Pepsi har vist seg å være viktige elementer i vellykkede etablerermiljø i USA.

- Nettverk er et viktig stikkord, sier Haugan, som ved å tilby gode sosiale rammer rundt virksomhetene, håper at de personlige nettverk som folk tar med seg inn i miljøet, kan bli til nytte for alle i innovasjonssenteret. - Det er viktig å utnytte synergieffektene som et allsidig miljø representerer.

Av Arne Asphjell


Gründerskole i Silicon Valley

Sju NTNU-studenter hadde lærerik sommerpraksis i California.


Ina Cathrine Myhre, Olav Fjeld Kraugerud, Håkon Teigland, Tor Erik Aag og Terje Wahl hadde stort utbytte av tre måneders praksisopphold i Silicon Valley. Foto: PRIVAT

Nyskapingsprogrammet ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse har i sin nåværende form vært i virksomhet siden 1993, og 400 studenter har deltatt i programmet siden starten.

Programmet har bidratt til oppstarting av flere bedrifter. Noen av disse har i dag opptil 50-60 ansatte. Prosjektleder Are Gjellan forteller at det tidligere har vært problemer med å få nok studenter til nyskapingsprogrammet, men at interessen nå har tatt seg sterkt opp. I år er det 50 prosent overbooking.

Et nytt og spennende tilbud er Gründerskolen. NTNU tilbyr i samarbeid med Universitetet i Oslo og BI et tremåneders opphold hos nyetablerte bedrifter i Silicon Valley. Sju studenter fra NTNU deltok i sommer.

Lov å lykkes.
Det er en vesensforskjell i mentalitet i Silicon Valley og i Trondheim, forteller Tor Erik. I USA er folk mer risikosøkende, mens han her hjemme mener å spore en viss risikoaversjon. I California er det ingen skpesis og misunnelse overfor folk som lykkes, samtidig som gründere som mislykkes, faktisk er mer etterspurt enn vellykkede gründere. Rammebetingelsene er også mye bedre. 300 ventureselkaper forvalter en kapital på over 100 milliarder dollar. Samarbeidet mellom investor og etablerer er vesentlig tettere enn her hjemme. Minuset er at det er hard konkurranse om kvalifisert arbeidskraft. Og akkurat på dette feltet mener han vi er bedre stilt her hjemme. Det er ingen forskjeller i faglig dyktighet, og lettere å få tak i folk her, hevder Tor Erik.

Bioteknologistudenten Olav Kraugerud fikk praksisplass hos Maxygen som forsker på hvordan vekster som appelsin og mais kan produsere mer mat. Før ble det gjort ved å avle frem forbedrede vekster, og det kunne ta 50 generasjoner å oppnå de ønskede resultater. Nå utføres såkalt molekylær avl - de ønskede gener trekkes ut - og alt går mye raskere og til lavere kostnad. Maxygen er en spin-off fra andre selskaper i denne bransjen, og "fadderfirmaene" gir økonomisk og faglig støtte.

Aksjeopsjoner.
På kveldstid deltok studentene på en forelesningsserie med en kjent professor fra Cornell-universitetet, og som et ledd i dette opplegget måtte de lage forretningsplan for en egen forretningside. Studentene hadde ingen lønn, men i tillegg til at de lærte mye hadde de det også bra materielt. De fikk en bærbar PC til odel og eie, fri leiebil med bensin og gratis lunch. Noen fikk aksjeopsjoner som kan gi dem inntekt opp mot

100 000 kroner på sommerjobben. En fikk konkret jobbtilbud og har nå skrevet kontrakt. Etter at han er ferdig med diplomen til jul, drar han til California hvor det venter en årslønn på 80 000 dollar pluss attraktive opsjoner. Det vil neppe bli problemer med å rekruttere nye studenter til dette kursopplegget.


Gamlekara er også gründere

Kreativitet er ikke bare noe som foregår hos internettgenerasjonen. Gamlekara i NTNU-miljøet er med på etableringsbølgen og i startgropa med flere nye virksomheter.

- Vi ble jaget på banen av Nyfotek, sier undervisningsleder Arvid Staupe ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap på Lade. Sammen med kollega Arvid Holme har Staupe utviklet systemer for nettbasert undervisning, som har brakt NTNU helt i fronten på dette feltet. Nyfotek mente en slik idé burde omsettes i et firma, og nå er Internet Learning Systems et av de firmaene som vil inn i Innovasjonssenter Gløshaugen, og som tar sikte på å ansette folk like over jul. Nettbasert undervisning er et "produkt" som har en sterk vekst i øyeblikket, og selv om det er flere som konkurrerer i dette markedet, er Staupe overbevist om at Trondheimsfirmaet har et system som står seg godt i den internasjonale konkurransen.

Professor Jens G. Balchen har vært en markant fagperson og bedriftsetablerer gjennom flere tiår, og til tross for at han nå er 75 år gammel, er han still going strong som gründer. Nylig solgte han seg ut av CAMO med god fortjeneste. Det vel ett år gamle firmaet Cyberlab har utspring i en Balchen-idé om å tilby labforsøk og simuleringer over nettet. Balchen er investor og faglig rådgiver, men er for opptatt med etablering av et firma for hummerdyrking på Tjeldbergodden til at han kan vie for mye av sin tid til Cyberlab. Balchen har alltid ment at politikere og byråkrater står i veien for nyskapende bedriftsetableringer, og er irritert over at det går så tregt med den nye havbeiteloven.

Maskinprofessor Øyvind Bjørke er også av den aktive typen med stort internasjonalt kontaktnett. Etter at han pensjonerte seg fra professorgjerningen for et par år siden, valgte han å dra til Tyskland og etablere egen bedrift. Entwickelungsgesellschaft für Filterteknologien har nå flere ansatte og bruker en ny teknikk for å lage filter av forskjellig slag, bl.a. luftfilter for industrien.

Av Arne Asphjell


Vil inn i inkubatoren

Mange studenter etablerer egen bedrift mens de studerer. Innovasjonssenter Gløshaugen vil forhåpentlig bidra til at suksessraten for nyetableringer med rot i universitetsmiljøet øker. Her er noen av de bedrifter som ønsker plass i Innovasjonssenter Gløshaugen, og de sju første har allerede inntatt lokalene.

Start NTNU: Studentenes egen gründerorganisasjon som driver holdningsskapende arbeid, arrangerer kurs og gir veiledning i bedriftsetablering.

Agentus: Tar oppdrag på, informasjonsinnhenting via nettet. Idéutvikling på søketeknologi. (to siv.ing og én dr.student fra data)

Uten navn: Tre studenter fra tre forskjellige fagfelt har slått seg sammen: "En del filosofi, en del økonomi og en dæsj informatikk" - hva kommer ut av denne gryteretten? Foreløpig er det så hemmelighetsfullt at vi bare må spekulere.

Giant Leap: Tre studenter har jobbet i et halvt år med å utvikle programvare for håndholdt PC, som skal levere finansiell informasjon i sann tid.

Dossier Solutions: Utvikler IT-verktøy for forvaltning, først og fremst for arkivering og gjenfinning.

Polar Design: Utvikling og "skreddersøm" av nett-portaler.

Investnor.Net: Tilbyr selskaps- og markedsanalyser fra en rekke kilder via Internett. En siv.ing fra Teknisk kybernetikk står bak.

Cyberlab: Tilbyr via nettet laboratorieforsøk, datasimuleringer og eksperimenter.

Internet Learning Systems: To NTNU-ansatte står bak dette firmaet som tilbyr programvare for nettbasert undervisning. Tilbyr også eget nettsted og infrastruktur for nettbaserte kurs.

Small Turbine Partners: Utvikling og produksjon av små, rimelige og driftssikre turbinanlegg for fallhøyder opp til 100 meter. Utspring fra Termisk energi og vannkraft.

Cybernetica: Utvikling og salg av programvare for reaktorsystemer.