NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Teknisk ansvarlig:
Kenneth Aar

Språkfeil frastjålet

Et manus med norwenglish-feil som Stewart Clark har som hobby å jakte på, ble stjålet fra hans hus i sommer. Heldigvis fant han de fleste filene med språkfeil igjen. Nå skal han lage bok.

Det var vel neppe et bokmanus med feil innbruddstyven var interessert i, da han brøt seg inn i huset til Stewart Clark på Singsaker. Språkfeilene fikk tyven nemlig med på «ranet» da han tok med seg Stewarts Toshiba laptop i tillegg til å naske med seg veska med backup-disketter. Stewart har allerede tørket tårene, og er nå ved å avslutte sitt ordbok-supplement, spesielt laget for folk som benytter seg av engelsk som sitt andrespråk.

Norwenglish ved NTNU

Språkfeilene finner Stewart overalt, både på nett-sider og i de utallige «papers», dokumenter og doktoravhandlinger utgitt ved NTNU. På spørsmål om det står bra til med engelsk språkbruk ved NTNU, svarer han: «Well. Good in places, but generally there is considerable room for improvement.»

Stewart har samlet typiske gjenganger-feil og problemområder i norwenglish i de 20 årene han har vært i Trondheim. Nå trør han til med oppklaring i boka som blir gitt ut på Tapirs forlag senere i høst. «Getting your english right» heter den og er ment å være både morsom og nyttig. Noe av stoffet har allerede stått på trykk i Universitetsavisas tidligere spalte «Stewarts Corner».

Da Stewart fortalte om tyveriet til en kollega, fikk han til kommentar: «Real men don't take back-ups, but they cry more often.» Stewart har lært «the hard way» og ser humoristisk på det hele, han har nå 20 backups plassert rundt omkring i huset sitt.

KAREN ANNE OKSTAD