NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Kollegiet vil ikke mene noe om Kosovo

Det akademiske kollegium i Oslo oppfordrer til stans i bombinga. Kollegiet ved NTNU avstår fra å mene noe.

Ved siste møte i kollegiet ble det fremmet forslag om at man skulle slutte seg til kollegiet ved Universitetet i Oslos vedtak om krigen i Kosovo. Vårt kollegium vedtok at man ikke vil ha noen oppfatning om saken.

Den 18. mai gjorde kollegiet i Oslo et opprop stilet til regjeringa, hvor man oppfordrer til midlertidig stans i bombinga. Vedtaket gav startskudd til en engasjert debatt med akademikere ved Universitetet i Oslo i førende roller. Det ble senere fulgt opp med et brev forfattet av universitetsledelsen.

Førsteamanuensis Bjørn Alterhaug fremmet på denne bakgrunn et personlig forslag om at kollegiet tok denne saken opp til behandling. Alterhaug bad om at kollegiet sluttet seg til vedtaket, eller at man i det minste tok saken opp til behandling, og formulerte sitt eget vedtak.

Alterhaugs brev forelå ved åpningen av siste kollegiemøte, men ikke på sakslista. Det var først etter at kollegiemedlem Trond Andresen fremmet saken, at den ble tatt opp til behandling.

Splittet rektorat

Kollegiet bestemmer selv hvilke saker det vil mene noe om. Derfor tok man først opp til avstemning hvorvidt man ville realitetsbehandle forslaget.

I løpet av debatten ble det klart at forsamlingen delte seg i et flertall og et mindretall. Rektor og prorektor falt ned på hver sin side. Flertallet, anført av rektor Emil Spjøtvoll, mente at dette ikke var en passende sak for kollegiet å ha noen oppfatning om.

Rektorens oppfatning ble delt av blant andre ekstern representant, administrerende direktør Karl Glad, og samtlige studentrepresentanter.

En av de sistnevnte, Glenn Steenberg, begrunner sitt standpunkt slik:

- Jeg oppfatter ikke dette som noen styresak for NTNU. Det tilligger ikke et slikt organ som dette å ha noen mening om forhold som ikke angår universitetet direkte. Dessuten er dette en kontroversiell sak, en sak hvor mange har sterke meninger, sier Steenberg.

- Men det at Norge faktisk er i krig med en fremmed makt - er ikke det noe dere i ledelsen ved ett av landets universiteter bør forventes å mene noe om?

- Jeg vil ikke bestemme hva universitetet skal mene i en slik sak. Det er satt i gang en underskriftskampanje, og jeg oppfordrer folk til å delta. En slik kampanje vil, om den er vellykket, ha langt større gjennomslagskraft enn et vedtak i kollegiet.

- Denne underskriftskampanjen oppfordrer til midlertidig stans i bombinga. Hva mener du personlig om krigen og spørsmålet om bombestans?

- Jeg er usikker, og lite oppdatert i utviklinga av krigen. Jeg synes det er trist at vi skal få en krig i hjertet av Europa, men jeg vil ikke gå ut og kreve stans i bombinga. Jeg er kritisk til ensidig bombestans fra Natos side, sier kollegiemedlem Glenn Steenberg.

- Prinsippene må vike

Prorektor Katrine Skretting deler ikke Spjøtvoll og Steenbergs syn.

- Jeg mener denne saken er så overordentlig viktig at kollegiet bør ta stilling. Jeg har respekt for flertallets prinsipielle syn, og forstår deres argumentasjon om at dette ligger utenfor hva kollegiet normalt tar opptil behandling. Men min oppfatning er altså at dette er en så viktig sak at slike prinsipper må vike, sier hun.

Studentrepresentant Kirsti Jensen har tatt initiativ til et opprop om Kosovo. Det har samme tekst som oppropet kollegiet ved Universitetet i Oslo hadde. Skretting oppfordrer folk til å gi oppropet sin støtte. Det kan gjøres ved å sende en epost til Skretting eller Jensen. Epostadressene er: katrine.skretting@adm.ntnu.no og kirstije@mail.stud.ntnu.no.
 
 

TEKST: TORE OKSHOLEN

 Les også: - Ikke kompetanse
Les også: Uttalese fra Kollegiet ved Universitetet i Oslo