NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen
 

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 
25 år med ekspansjon

Mengden av studenter, ansatte og forskning bare øker ved Det medisinske fakultet i Trondheim. Nylig feiret de sin egen vellykkethet.

Jon Lamvik ble den første medisinske professor ved NTH, samtidig som han jobbet som spesiallege ved Regionsykehuset i Trondheim (RiT). Han blir holdt for å være både far og fødselshjelper for opprettelsen av legestudiet i Trondheim.


Professor og Det medisinske fakultets fødselson Lamvik, mimret om medisinstudiets start på syttitallet i sitt historiske tilbakeblikk på jubileumsseminaret

- Når jeg ser tilbake på disse årene, slår det meg hvilken formidabel forskjell det er fra da og nå. For 25 år siden var det ingen som snakket om legemangel. Vi har hatt en voldsom økende velstandsutvikling i Norge, hvor man i dag har behov utover det nødtørftigste, åpnet Lamvik med, da han for det halvfulle auditoriet ga et historisk tilbakeblikk på medisinstudiets vei til etablering.

Trang fødsel

Professor Jon Lamvik så potensialet i kombinasjonen mellom teknologi og medisin. Han mente at universitetet uten et medi-
sinsk fakultet ikke var et skikkelig universitet. Han mente også at RiT måtte få knyttet til seg et skikkelig medisinstudium. Fakultetet ble opprettet i 1974, og i 1975 kom de første 40 studentene som hadde fullført sitt prekliniske studium i Bergen.

- Budsjettet og interessen fra departementet var labert. I sitt stillingsbudsjett omtalte departementet den medisinske utdanningen i Trondheim for «en medisinsk skole». Det var Bjartmar Gjerde som måtte dementere og love at fakultetet i Trondheim skulle få de samme mulighetene til å utvikle seg, som de andre medisinske fakultetene i Norge.

Allerede på slutten av syttitallet begynte fakultetet å samarbeide med det teknologiske miljøet på daværende NTH. Senere har forskningen hatt en ekspanderende utvikling. I 1991 stod Medisinsk teknisk forskningssenter ferdig, og fakultetet flyttet inn i de flotte lokalene. Teknologer og medisinere fikk dermed jobbe under samme tak ? nær sykehuset. Nå er medisinsk teknologi ett av de viktigste satsningsområdene, ikke bare på fakultetet, men for hele NTNU.

Effektivt studium

Forhenværende dekan Kåre Molne fortalte tilhørerne på jubileumsseminaret om overgangen til et fullverdig medisinutdanning. Fra Gudmund Hernes fikk han beskjed om at medisinstudiet i Norge er altfor langt. Molne fikk tre-måneders-frist til å lage et effektivt studium med impulser fra legeutdanninger utenfra. På den tiden skjedde det en del endringer på de medisinske utdannelser rundt omkring i verden. Et prosjektstyre besøkte legestudier ved andre universitet i Tromsø og i utlandet. Det ble så laget et studium med vekt på problembasert læringsmetode (PBL) hvor studentene allerede fra første dag får kontakt med de virkelige problemstillingene en lege står overfor. I Trondheim fikk man en ordning hvor man i første del av studiet tar for seg kliniske problemstillinger som skal gi en økt basalfaglig forståelse, mens i den siste del av studiet skal den basalfaglige forståelse være med på å belyse kliniske problemstillinger. Utplassering på sykehus er en forutsetning for studiet.

Året 1991 vedtok Stortinget at Trondheim også skulle utdanne preklinisk, et studium som til sammen skulle være på 5 1/2 år. I 1993 fikk fakultetet sitt første kull som tok hele legeutdanningen. Våren 1999 var det første kullet ferdig utdannet. Og i dag er det over 500 studenter på studiet. RIT 2000 er dimensjonert for 720 studenter.

Skryt og festligheter

I sin tale til Det medisinske fakultet skrøt prorektor Kathrine Skretting uhemmet av det medisinske miljøet. Hun diagnostiserte fakultetet som et miljø som er voksent, modent, friskt og fullt av krefter, kunnskapsrikt, dyktig og fullt av initiativ. Hun la til at legestudiet i Trondheim har 28 prosent høyere søkertall enn ellers i landet, og flest publikasjoner av alle faglige ansatte ved NTNU.

- Skjønt kostnadene er høye, er medisinerne våre vel verdt prisen, sa prorektoren.

Sammen med alle NTNUs dekaner feiret Det medisinske fakultet nylig seg selv i to hele dager. Den første dagen var viet et seminar om medisinsk teknologi, hvor gjester fra både Harvard/MIT og KUF deltok. Det var også viet plass til en debatt omkring fagpolitiske spørsmål. Fredag 12. mai var det jubileumsseminar med tilbakeblikk, musikk og kunstneriske innslag. Det hele ble avsluttet med en jubileumsfest i Studentersamfundet.


KAREN ANNE OKSTAD
FOTO: SISSEL MYKLEBUST