Første kvinnelige universitetsdirektør

Vigdis Moe Skarstein er den første fast ansatte kvinnelige universitetsdirektør i Norge. Hun skal leve i symbiose med Orgut i år framover. Og hun gleder seg.

- Fins det et liv etter Orgut?

- Det tror jeg så absolutt. Man må se på Orgut som uttrykk for en sterk vilje til å forbedre dette universitetet. Jeg har stor tro på de kreftene som virker her, til at et enda bedre universitet også er det som vil bli resultatet av denne prosessen.

- Men blir man noen gang ferdig med å omorganisere seg?

?Når det gjelder omorganisering i stor skala, syns jeg nok vi behøver pusterom innimellom, men et universitet som vil tilpasse seg skiftende behov må hele tida være under utvikling, også organisatorisk.

- Man kan jo lure på om du har skjulte anlegg for selvpining; søke seg til en slik jobb på et slikt tidspunkt hvor det er du som er hovedeksekutør for de endringsvedtak som kommer...

- Jeg har fått slike hint av andre også. Noen har kondolert i stedet for gratulert, med min nye jobb! Jeg har en klar erkjennelse av at jeg går til en temmelig utsatt posisjon, at man til tider må innta rollen som hoggstabbe. Men den dominerende følelsen er at dette er en skikkelig utfordring, å få være med på å utvikle en kunnskapsorganisasjon som et universitet først og fremst er. Det er mange flotte folk her, som utgjør et team jeg gjerne vil være en del av.

- Motsetningene mellom miljøene på Gløshaugen og Dragvoll er fremdeles høyst levende. Hva tror du at du kan ha å bidra med i prosessen med å bilegge denne striden?

-For det første tror jeg at denne prosessen allerede er i gang. Det vi i ledelsen kan bidra med, er å styrke opplevelsen av at man tilhører et fellesskap, som arbeider mot det samme målet. Min jobb er å motivere til ledelse og et målrettet arbeid innenfor den administrative linja.

- Men er det noen spesielle grep du, som NTNU's kommende øverste administrative leder, vil komme med?

- Først og fremst må det skapes trygghet for de ansatte, samt tillit internt på arbeidsplassen, mellom folk som skal jobbe sammen. Vi må ha en åpen dialog, slik at alle som berøres av denne prosessen får komme til med sine synspunkter. Men det er også viktig at man evner å ta beslutninger, og at beslutningene respekteres. Her er det i første rekke Kollegiet som definerer målene, mens universitetsdirektøren og den administrative linja sørger for å sette vedtakene ut i livet.

- Hvordan er din lederstil, er du den typen som tar klare standpunkt i kontroversielle saker?

- Jeg tror nok jeg har mot til å stå for ting. Men vel så viktig er det at vi har en god rolleforståelse, gjensidig tillit og respekt, både når det gjelder universitetets administrative og politisk valgte ledelse og i alle deler av organisasjonen.

- Du er den første fast ansatte kvinnelige universitetsdirektør i Norge. Har du gjort deg noen tanker omkring det?

- Jobbkvalifikasjonene må være uavhengig av kjønn som sådan. Men når det er sagt, er jeg glad om en kvinnelig universitetsdirektør kan virke inspirerende og motiverende til å få flere kvinner inn i ledende posisjoner.

- Er det noe i jobben din du gruer deg til?

- Jeg går til den med ydmykhet og skrekkblandet fryd. Men om det er spesielle sider som er mer ulystbetonte enn andre... Jeg går ikke rundt og tenker på slikt. Først og fremst er dette en spennende utfordring som jeg ser fram til å gi meg i kast med.

TORE OKSHOLEN


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt