NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Instituttlederen:

Fire av ti frykter å bli utbrent

Instituttlederens hverdag under Orgut: Fire av ti frykter for å bli utbrent i jobben. Åtte av ti sier de ikke har nok midler til å gjøre en skikkelig jobb.

Dette viser en undersøkelse som Universitetsavisa har foretatt blant NTNUs instituttledere. Av totalt 78 ledere fikk vi i løpet av forrige uke inn svar fra 57 av dem. Dette betegnes som en høy svarprosent.

Instituttlederens hverdag er ulik. Mens noen synes rammevilkårene er greie og selv ikke føler de har problemer med å gjøre jobben som instituttleder, signaliserer andre at situasjonen er uholdbar. I den grad man kan spore systematiske forskjeller, synes den å gå langs to linjer:

* mellom teknologiske og ikke-teknologiske fag, mellom Gløshaugen- og Dragvollmiljøene, og

* mellom nye og 'gamle' instituttledere.

I noen grad er de to skillelinjene sammenfallende.

Mest markant er forskjellen mellom Dragvoll- og Gløshaugenmiljøene på spørsmålet om man er redd for å bli utbrent: Seks av ti instituttledere fra Dragvoll svarer ja på spørsmålet om de frykter for å tøye strikken så langt at de blir utbrente, mens halvparten så mange - tre av ti - fra Gløshaugen svarer ja på samme spørsmål.

Samme tendens, men i betraktelig mindre grad, gjør seg gjeldende i spørsmålene om man frykter at lederjobben vil føre til at man fungerer dårligere som veileder, underviser og forsker.

Generelt frykter seks av ti instituttledere, uansett tilhørighet, at stillingen gjør dem til en dårligere veileder av studenter; syv av ti tror det kan gå ut over jobben som underviser, mens hele ni av ti frykter at de vil fungere dårligere om forsker.

Fra flere av instituttlederne inneholder besvarelsene kommentarer som fortoner seg som rene nødskrik. 'Situasjonen er prekær'; 'avmakt karakteriserer situasjonen;' 'prisen er for høy:' Kommentarene bærer bud om at en del instituttlederne finner stillingen uholdbar.

Orgut: Mer makt - enda mer ansvar

Ikke overraskende mener mange instituttledere at de ikke har tilstrekkelige midler til å løse de oppgaver som er pålagt dem. Men at så mange som åtte av ti svarer ja på dette spørsmålet, framtrer som et høyt tall. Videre svarer 44 prosent nei på spørsmålet om de oppfatter arbeidssituasjonen som overkommelig med hensyn til arbeidstid og ressurser som er tilgjengelige.

Når det gjelder Orgut og hvilke konsekvenser disse endringene vil få for instituttlederne, tror 94 prosent at de vil få mer ansvar, mens 72 prosent tror de vil få mer makt. Med andre ord er troen på økt ansvar større enn troen på økt makt. En av lederne skriver da også i en kommentar at «ansvaret øker mer enn innflytelsen.«

Tidsnød

Hva er bakgrunnen for denne elendighetsbeskrivelsen?

Tidsmangel: Tidsnød synes å være en hovedforklaring. Som en skriver: «Da jeg sist var instituttbestyrer på 80 tallet regnet jeg med minst 1 dag per uke gikk med til instituttbestyrerarbeid. Nå er det mer realistisk å regne med minst 2.5-3 dager.«

Erfaring: Man må også merke seg at syv av ti instituttledere er nyvalgte. Frykten for å bli utbrent er større (53 mot 43 prosent) blant nyvalgte ledere, sammenliknet med de 'gamle.' Den samme konstellasjonen gjør seg gjeldende i forhold til om man oppfatter arbeidssituasjonen som overkommelig med hensyn til arbeidstid og ressurser: Blant nye ledere svarer 55 prosent nei, mens av de 'gamle' svarer 40 prosent nei på dette spørsmålet.

På den andre siden er dommen klinkende klar blant de erfarne instituttlederne når de blir spurt om ansvar: Samtlige sier Orgut medfører mer ansvar. Blant de nye lederne mener tvert imot et flertall - 60 prosent - at ansvarsmengden forblir uendret. Konklusjon: De erfarne instituttlederne forventer at Orgut medfører mer arbeid på dem.

Campustilknytning: En medforklaring på at instituttledere fra Dragvoll i snitt er reddere for å bli utbrent, kan være at ikke-teknologene ved universitetet har mindre ressurser å rutte med. Er denne reaksjonen et svar på en relativt ny situasjon, hvor penger og stillinger flyttes fra ikke-teknologiske til teknologiske fag?

TEKST: TORE OKSHOLEN


Undersøkelsen


Spørreundersøkelsen foregikk per epost. Av totalt 78 instituttledere fikk vi utfylte svarskjema fra 57. Kategorien «ikke besvart,« som lå på i snitt fire respondenter ved hvert enkelt spørsmål, er utelatt.

* 82 prosent av instituttlederne sier de ikke er tilført tilstrekkelige midler til å løse de oppgaver som er pålagt dem.

* 44 prosent svarer nei på spørsmålet om de oppfatter arbeidssituasjonen som overkommelig med hensyn til arbeidstid og ressurser som er tilgjengelige.

* 71 prosent frykter at økt arbeidsmengde vil føre at de kan komme til å fungere dårligere som veileder.

* 61 prosent frykter at økt arbeidsmengde vil føre at de kan komme til å fungere dårligere som underviser.

* 88 prosent frykter at økt arbeidsmengde vil føre at de kan komme til å fungere dårligere som forsker.

* Makt: 72 prosent mener at de Orgutinitierte endringene vil medføre at de får mer makt og innflytelse; to prosent tror de vil få mindre makt, mens 26 prosent forventer at situasjonen vil forbli uendret.

* Ansvar: 94 prosent mener at disse endringene vil medføre mer ansvar, de øvrige tror situasjonen vil forbli uendret.

* 41 prosent svarer ja på spørsmålet om de er redde for å bli utbrent i jobben som instituttleder.
 

Forskjeller Dragvoll/Gløshaugen


(Det medisinske fakultet er holdt utenom, instituttlederne herfra plasserer seg et sted mellom Dragvoll og Gløshaugen.)

* Seks av ti instituttledere på Dragvoll frykter for å bli utbrent, mens det tilsvarende tallet for Gløshaugengruppen er tre av ti.

* På Dragvoll er ni av ti ledere nyvalgte, mens på Gløshaugen er bare halvparten nyvalgte.
 

Spørsmålene


1. Er du nyansatt instituttstyrer (begynte etter årsskiftet)?

2. Føler du at du som instituttstyrer er tilført tistrekkelige midler til å løse de oppgaver som er pålagt deg?

3. Frykter du at økende arbeidsmengde vil føre til at du kan komme til å fungere dårligere som A: veileder, B: underviser, eller C: forsker?

4. Tror du de Orgut-initierte endringene vil medføre endringer når det gjelder Instituttstyrerens A: innflytelse/makt og B: ansvar?

5. Er du redd for å 'strekke strikken' så langt at du risikerer å bli utbrent?

6. Oppfatter du arbeidssituasjonen som instituttstyrer som overkommelig mht. den arbeidstid og de ressurser som er tilgengelige?