Stillingsstopp med modifikasjoner

Minst 100 teknisk/administrative stillinger blir ledige ved NTNU i løpet av ett år. I prinsippet skal det nå ikke tilsettes folk når en slik vakanse dukker opp. Men bare i prinsippet.

Ledelsen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har sagt det klart: Orgut-prosjektet skal frigjøre 50-100 millioner teknisk/administrative kroner, og overføre dem til forskning og undervisning. Et bidrag til å nå dette målet, hvis man ikke skal si opp folk, er å la ledige stillinger forbli ledige.

Det anslås at mellom 100 og 150 teknisk/adminstrative stillinger ved NTNU i løpet av ett år blir ledige - ved at arbeidstakeren slutter, eller ved lengre permisjoner. Ingen har satt kronetall på det, men det er innlysende at innsparingspotensialet er formidabelt.

Nå har Kollegiet vedtatt nettopp dette: at vakanser helst skal forbli vakanser. I hvert fall ut 1998; så får vi se hvordan det går. Men kravet er ikke absolutt, her skal fortsatt være lov til å anvende sunt vett.

Flytter på vakansene

Det er med andre ord en stillingsbegrensning mer enn en stillingsstopp som nå er innført med øyeblikkelig virkning. Selv om utgangspunktet er at ingen vakanser skal fylles, har arbeidsleder full anledning til å levere inn en begrunnet søknad om å få tilsette likevel. Hvis stillingen etter hans/hennes mening ikke på noen måte er til å klare seg uten, for å si det enkelt.

I så fall kan fakultetsdirektør/musumsdirektør/ass. universitetsadirektør si plent nei ? eller godkjenne at stillingen lyses ut. Det skal imidlertid helst foregå ved intern utlysing, hvor bare fast ansatte kan søke, slik at man rett og slett flytter vakansen fra ett sted til et annet.

Unntaksvis og når helt spesiell kompetanse kreves i en uunnværlig stilling, kan det godkjennes at stillingen lyses ut eksternt. I så fall skal man helst bare tilsette midlertidig.

Frigjorte midler forblir ved enheten

Ingen vet helt i hvilke miljøer de fleste vakansene oppstår. Ingen vet heller helt hvor store summer som kan spares inn på denne måten. Men kan lett se for seg en situasjon hvor problemet med de ledige stillingene og de ugjorte oppgavene blir løst ved at de øvrige arbeidstakerne jobber overtid så svetten siler - og slikt blir det fort penger av.

- Hvis produksjonen ikke går som den må, og det kommer til store overtidsutgifter, må vi selvfølgelig vurdere situasjonen på nytt, sier personaldirektør Knut Veium. Han tror imidlertid at den stramme økonomien fakultetene har slitt med i årevis, har skapt en høy bevissthet om ressursmessige vurderinger. Han påpeker også at å la alle ledige stillinger forbli ledige, vil være en umulighet. - I de ukene som har gått siden vedtaket, har ingen søknader om å få tilsette, blitt avslått, beroliger han.

Det er en forutsetning at eventuelle frigjorte lønnsmidler forblir ved den enheten hvor stillingen ligger.

Organisasjonene skeptiske

Vedtaket om stillingsbegrensning ble gjort av et enstemmig kollegium. Arbeidstakerorganisasjon-ene har imidlertid stilt seg klart skeptisk til ordningen, og uttalt at man heller bør gjøre konkrete vurderinger av hvor innsparingene kan skje, enn å la det slå såpass tilfeldig ut.

Det er inngått en avtale mellom NTNU og organisasjonene, om muligheten for tilsettinger på grunnlag av intern utlysing.

Kst. universitetsdirektør Peter Lykke har bedt om jevnlige rapporter for å kunne vurdere fortløpende hvordan stillingsbegrensningen slår ut.

LISA OLSTAD


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt