NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Ansatte ved Reprosentralen:

- Vi er overkjørt

NTNU-ledelsens håndtering av flyttingen av reprotjenesten har vakt reaksjoner. Representanter for de ansatte mener seg overkjørt.


- Våre interesser er ikke tilsterkkelig ivaretatt, sier Torstein Langjord på Reprosentralen, Gløshaugen. Foto: Erik Prytz Reitan

- De ansattes interesser har ikke vært tatt tilstrekkelig hensyn til i denne saken. Det sier faglig tillitsvalgt og leder for Norges Tjenestemannslag ved universitetet, Sturla Søpstad, og leder for reprosentralen på Gløshaugen, Torstein Langjord. Også Leif Lambine, som er leder for Repro på Dragvoll, deler denne oppfatningen.

Nedlegging?

Det vakte betydelige reaksjoner både blant ansatte og blant brukere da det ble vedtatt å flytte den såkalte Reprotjenestens avdeling på Gløshaugen til Dragvoll. Flere av de ansatte har til dels betydelige fysiske handikap og fryktet forverring av sin arbeidssituasjon ved en slik flytting. De ansattes fagforeninger, NTL og LUHF, sendte den 18. februar et felles brev til ledelsen, hvor de blant annet skriver at «Vi reagerer sterkt på at NTNU iverksetter en slik nedleggelse/flytting uten at vi som brukere av Reprosentralen eller de ansatte har fått mulighet til å komme med innspill som kunne ha hatt innflytelse på beslutningen.»

For de ansatte handler motstanden mot flytting dels om frykt for de handikappedes arbeidssituasjon. Men bak ligger en mistanke om at ledelsen planlegger å legge ned hele Reprotjenesten.

- Jeg ser på denne flyttingen som et første skritt mot nedlegging av Reprosentralen, sier Lambine. - Det lukter råttent av hele prosessen. Man får inntrykk av at det planlegges en styrt avvikling.

Lykke avviser

Assisterende universitetsdirektør Peter Lykke avviser ikke at en eller annen form for nedlegging kan bli enden på visa, men han understreker at det ikke er trukket noen konklusjoner foreløpig. 

- Omlegging eller «outsourcing» vil måtte bli vurdert. Sett i lys av de drastiske sparetiltakene som Kollegiet har vedtatt, er ikke det til å unngå at også dette vil bli tatt opp til diskusjon, sier Lykke, som får følge av økonomidirektør Terje Krogh.

- Utredningen om Reprosentralens framtid er nå stilt i bero et års tid. Dette er også en utfordring til avdelinga om å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Krogh.

- Så Repro får nå sin nådetid?

- Jeg synes ikke du kan si det slik. Jeg ber om å bli trodd når jeg sier at situasjonen er åpen. Derfor blir det også feil å si at man er overkjørt. De ansatte har hatt sine muligheter til å påvirke beslutningene som er fattet, sier Krogh.

Laber stemning

Assisterende universitetsdirektør gir uttrykk for tilfredshet når det gjelder flyttingen til Dragvoll. Han er fornøyd med at man har kommet fram til en løsning som bør være positiv for alle parter.

- Når først flytting og samling på Dragvoll er besluttet: Skal vi kunne realisere Kollegiets mål for innsparinger, er for eksempel frigjøring av Teknostallen og konsekvensene av dette viktig. At en del rutiner vil måtte legges om, er en naturlig følge av dette, men det er ikke dokumentert at dette vil føre til dårligere service, sier Lykke.

Men på Reprosentralen er stemningen ikke spesielt lystig.

- Den er laber, ja. Det svirrer en følelse av at folk hele tida prøver å ta innersvingen på oss. Mye er dessuten fremdeles uklart med tanke på flyttinga, sier Langjord. - Men det er egentlig verst for brukerne som blir skadelidende på grunn av at vi flytter. Stridighetene omkring Reprosentralens framtid har vart i lang tid. Vi får inntrykk av at det har satt seg en del negative følelser blant de involverte.
 

TEKST:TORE OKSHOLEN
 Les også: Protestbrev ble ikke journalført