NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Fornebu 
  
Debatten rundt fremtidig bruk av arealene på Fornebu har vært mangesidig, både i tema og i vurderingen av de ulike problemstillinger. Initiativtakerne til en stor satsing er karakterisert som visjonære av enkelte, og som opphengt i gammeldagse ideer av andre. Etter tilhengernes syn er det endelig noen som vil bidra til at landet raskt og kraftfullt tilpasser seg fremtidens næringsstruktur, mens motstanderne ser dem som tomtespekulanter som vil sikre seg et attraktivt område. Noen mener prosjektet vil bidra til ytterligere sentralisering i Oslo-området, mens andre argumenterer for at det også vil tilføre resten av landet nye muligheter.

Men det er én realitet som det er bred politisk enighet om, og den NTNU må forholde seg til. På Fornebu skal det være utdannings- og forskningsvirksomhet. Regjeringen foreslo 8000 m2 til slike formål, selskapet IT Fornebu ønsker et langt større areal. Hvis ikke NTNU vil delta i dette, vil andre gjøre det. Det har vært arbeidet med å bringe inn utenlandske universiteter på Fornebu. Det er et stort marked for IT-utdanning, og vi kan risikere at mye av volumet og veksten vil skje i regi av andre private eller utenlandske utdanningsinstitusjoner. Ledende næringslivsfolk har ved flere anledninger foreslått å kjøpe studieplasser i utlandet for å dekke behovene for IT-utdannede kandidater. Om nå de utenlandske institusjonene velger å drive utdanningen i Norge, så måtte jo det egentlig betraktes som en fordel. Det finnes flere utenlandske universiteter, særlig amerikanske, som har som strategi å etablere avdelinger i andre stater eller land. Ofte er IT-utdanning ett av tilbudene.

Nå ble det presisert i siste Stortingsbehandling at utbygging av utdanning på Fornebu skal styres og organiseres av de offentlige utdanningsinstitusjoner i Norge. Det gir oss muligheter og utfordringer. I en utredning som ble gjort for halvannet år 
siden av en bredt sammensatt komité med deltakelse fra vårt ET- og FIM-fakultet, ble beskrevet en modell hvor 30 til 60 hovedfagsstudenter oppholder seg på Fornebu i avslutningen av studiet. En forutsetning for dette var økning av utdanningskapasiteten i Trondheim, og at det var interessant og relevant næringsvirksomhet på Fornebu. Både departementet og Stortingskomiteen har støttet kapasitetsøkningen ved NTNU. Næringsvirksomheten får andre sørge for.

I fremtiden, med sterkere vekt på etterutdanning og livslang læring, vil en del av vår undervisningsvirksomhet foregå desentralt i bedrifter og lokalsamfunn. Jeg er overbevist om at det vil styrke NTNU å etablere en filiallignende virksomhet i Oslo. Det vil markere vår nasjonale rolle. Uansett utvikling av bosettingsmønster i Norge, vil det være en sterk konsentrasjon av mennesker, næringsliv og forvaltning i Oslo-området. Der skal vi også være.

Emil Spjøtvoll
rektor