NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet  
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes  

Teknisk ansvarlig:  
Erik Prytz Reitan

 
- Naturlig å tilby vår kunnskap  
   
I sitt daglige virke steller Otto Lohne og Pål Ulseth med metallers struktur, egenskaper og behandling, knyttet til moderne industri og produktutvikling i nåtid og framtid - men kunnskapen er like anvendelig når det er fortida som skal granskes. Og det er en kunnskap kulturhistorikerne i liten grad besitter. 
Da den generelle oppfordringen gikk ut til forskningsmiljøene i Trondheim om å bidra med noe til tusenårsjubileet i 1997, syntes derfor de to det var morsomt å tilby seg å lage en jubileumsmynt sammen med gravør Øistein Ronæss. Det var en kopi av den første norskproduserte mynt: en sølvpenning preget for Olav Tryggvason. Den finnes i dag i bare fire kjente eksemplarer, to i Sverige, én i Tyskland og én i Danmark. 
Etter dette foreslo lederen for museet i Erkebispegården at de også skulle prege kopier av mynt som var funnet under de arkeologiske utgravningene på tomta. Det var i forbindelse med dette de to forskerne fattet interesse for hvordan erkebiskopens mynt egentlig ble produsert. 
- Vi mente vi hadde noe å bidra med overfor arkeologene, og syntes det var naturlig å tilby vår teknologiske kunnskap, sier Lohne og Ulseth i beste tverrfaglige NTNU-ånd. I samarbeid med Museet i Erkebispegården, Senter for middelalderstudier, Vitenskapsmuseet, Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og Norsk numismatisk forening tok de derfor på seg å beskrive den 500 år gamle prosessen. 
     

Les også: Erkebiskopen hvitvasket