NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Effektivisering fører til stress

Hovedtillitsvalgt i Trondheim Trafikkselskap (TT), Ole Roger Berg, har ingen problemer med å underbygge situasjonen som skisseres i Sintef- rapporten.


Trondheim Trafikkselskap var ikke med på undersøkelsen, men hovedtillitsvalgt Ole Roger Berg oppfatter rapporten som en god beskrivelse av forholdene bussjåførene jobber under.                  Foto: Lars Kr. Iversen

Selv om rapportens dybdeintervju ikke omfattet TT, er ikke Berg i tvil om at rapporten på en riktig måte peker på problemer bussnæringen står overfor. 
- Etter at TT ble et aksjeselskap i 1985, har det vært en senking av standarden generelt. Dette har gjort at sikkerheten for sjåfører og passasjerer har blitt svekket, slik vi ser det. Effektiviseringen har tydelig hatt sin pris, sier Berg i en kommentar til Universitetsavisa. 

Høyres bystyregruppe ønsker å fullføre privatiseringen av TT som i dag er et aksjeselskap eid av Trondheim kommune. Om Høyre får det som de vil, er det duket for at private aktører, gjennom anbud, skal knives om å drive TT billigst mulig. Berg er sterkt kritisk til Høyres forslag og sier at bussdrift på anbud har vist seg å gå på bekostning av sikkerhet, arbeidsforholdene generelt og lønn. 
- Kanskje må det en større ulykke til for at selskapene skal forstå at innsparingene går utover sikkerheten. Målet for bussdriften må jo være å dekke et transportbehov. Det viser seg at når det kommer private inn i bedriftene, forandrer målet med driften seg. Aksjeselskapene skal først og fremst tjene penger og har dette som hovedmål, sier Berg. Han mener framtidsutsiktene for næringen er dårlige om trenden man opplever i dag, skal fortsette. 
- Noe må gjøres før situasjonen er helt ute av kontroll. Og det må skje fort, avslutter Berg. 

Les også: Mye ansvar - mye stress