innspill    

NTNU er inne i en positiv likestillingspolitisk prosess. Fra å være «verstingen» blant universitetene, har NTNU rykket inn på en plass der universitetet stadig får rosende omtale og positiv oppmerksomhet. Fra næringsliv og fra politiske myndigheter. Resultatene kommer etter et langvarig og møysommelig arbeid, initiert og drevet fram av ildsjeler. I dag erkjenner langt flere gevinstene ved å nytte ressursene i begge halvdeler av befolkningen, enten det handler om rekruttering av studenter, undervisning, vitenskapelig aktivitet eller ledelse. Betydningen av å gjøre bruk av kvinners kompetanse, erfaringer og tenkemåter fokuseres i NTNUs strategiplan.

Ved NTNU har vi de siste årene satt i verk konkrete tiltak for å bedre kjønnsbalansen innenfor mannsdominerte områder. De fleste av disse har vært sentralt initiert. Dette har vært en riktig og nødvendig strategi i de årene vi har lagt bak oss. Dersom vi skal oppnå varige resultater i likestillingsarbeidet, må likestillingsperspektivet integreres i det ordinære arbeidet som foregår på universitetet. Kollegiet har nylig vedtatt en handlingsplan for likestilling ut i neste årtusen, i denne spiller fakultetene og fagmiljøene en viktig rolle.

Det viktigste fakultetene kan gjøre på det stadiet i prosessen vi er i nå, er

? å utarbeide realistisk og konkrete mål for hva de vil oppnå innen en viss tidsperiode og

? angi hvilke tiltak de mener er egnet for å nå målet.

Handlingsplanen for likestilling for NTNU inneholder en meny av forslag til tiltak. Bruksanvisningen forteller at de tiltakene som enhetene velger å konsentrere seg om, må gjenspeiles i de enkelte enhetenes årsplaner, budsjetter, årsrapporter og andre plandokumenter.

I disse dager utarbeides rapporter og planer. Det forutsettes at fakultetene tar Kollegiets vedtak på alvor.

Handlingsplanen tar høyde for at situasjonen er ulik ved de forskjellige enhetene. Fakultetene står derfor fritt til å velge løsninger som er tilpasset den virkelighet enheten befinner seg i. Det endelige målet blinker i det fjerne. Denne gangen etterspørres delmål som rettesnor for de små skritt i ønsket retning. Innfrielse av slike er også en champagne verdt.... Det er snart tid for å søke om studieplass. Hva med å la de kvinnelige studentene slippe til på fakultetets hjemmesider? La dem beskrive studentliv, fagtilbud og tanker om fremtidig yrkeskarriere? Kanskje blir det en «annen» historie ? men kanskje blir det en historie som appellerer til jentene i denvideregående skole? 

Signatur Rigmor Austgulen
Prorektor


forsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt