NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Et 5. universitet likevel? 

«Det er vårt hovedsyn at de utdanningsbehov som er avdekket på IT-området generelt og IT-etterutdanning spesielt må møtes av det etablerte universitets- og høgskolesystemet.» 

Les sitatet en gang til. Det er hentet fra et brev som ble sendt medlemmene i Stortingets næringskomité, samt alle partiers gruppeledere. Her skriver NTNU-rektor Emil Spjøtvoll og Sintefdirektør Roar Arntzen at det er universitetene og høgskolene som skal drive med høyere utdanning innen informasjonsteknologi. Men dette prinsippet er allerede knesatt. IT Fornebu skal ikke bli et femte universitet. Så hvorfor skriver d'herrer dette nå? 

Fordi det kanskje ikke blir slik likevel. Dersom mesalliansen mellom Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og skipsreder Fred.Olsen får det som den vil, ligger veien åpen for en snikinnføring av et femte universitet, hvor landets spisskompetanse innen IT samles på den nedlagte rullebanen. Hagen, Hernes og Olsen leder an i et stormløp mot næringsminister Sponheims strategi for utnytting av flyplasstomta. Strategien er å få gjennomslag for en totalløsning hvor Norsk Investorforum AS - som eies av Fred. Olsen sammen med blant annet LO - får kontroll med utdanningen på Fornebu. Instillingen som nå legges fram av Ap og Frp, har i tillegg bakt inn så korte tidsfrister at andre aktører ikke rekker å komme på banen i tide. Men mye tyder nå på at reaksjonene er blitt så sterke at forslaget blir utsatt. Her vil det være interessant å se hvordan Arbeiderpartiets representanter fra trøndelagsfylkene velger å forholde seg. 

At NTNU-rektoren finner det nødvendig å skrive dette brevet nå, er lite å undres over. Da er det vanskeligere å forstå hvorfor han ikke sørget for å komme høyere på banen tidligere. Som universitetets øverste politiske leder er det hans ansvar å forsvare dets interesser utad: Det politiske spillet rundt IT Fornebu har tross alt pågått en stund. 

Vi betviler ikke at eks-utdanningsminister, professor Gudmund Hernes, gjerne kunne tenkt seg å lede et slags uoffisielt «IT-universitet» på Fornebu. Her kan det være verd å merke seg at Fred. Olsen og de andre interessentene bak IT Fornebu AS mottok 100 000 kroner i utredningsstøtte fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet høsten 1995 - hvor selvsamme Hernes var statsråd. I dag sitter han som leder for samme prosjekt. Også Carl I. Hagen har utvilsomt sine motiver. Med sin sterke støtte til skipsreder Olsen skaffer han seg adgang til et styrtrikt næringslivsmiljø som han hittil har vært utestengt fra. Når det gjelder Olsen selv, merker vi oss at IT Fornebu vil bruke en stor del av de 515 målene i IT-senteret til å oppføre 2100 boliger og tilhørende senterfunksjoner. Flyplasstomta er blitt karakterisert som «eiendomsmarkedets indrefilet» og representerer i seg selv store verdier. Dermed er det berettiget å stille spørsmålet om det er IT-visjonene som har vært hans primære motivasjon i denne saken. For å sette det på spissen: Dersom eksport av bananer var det politisk mest korrekte for øyeblikket: Ville vi da sett et Fred.Olsen-initiert konsept om etablering av bananplantasjer på Fornebu? 

Humor er viktig å beholde i nødens stund. Men en situasjon hvor IT-miljøene ved NTNU og Sintef havner i en skvis mellom tunge aktører med vikarierende, kryssende motiver, er lite å smile av. 

 
to