NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Pris for gode sjekklister 

Helse, miljø og sikkerhet skal tidlig inn i alle byggeprosesser. Nå har «Byggearmen» fått pris for utvikling av gode rutiner ved NTNU. 

Byggearmen - et utvalg under Arbeidsmiljøutvalget (AMU) ved NTNU - ble nylig tildelt Forum for bedriftshelsetjeneste (FBH) sin pris for 1998. FBH er et møtested for alle som steller med helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i Trøndelagsfylkene, og prisen har vært delt ut hvert år siden 1990. Byggearmen fikk fjorårsprisen for sitt arbeid med å utvikle en sjekkliste til bruk i byggesaker. 

Arbeidsmiljøutvalgets Byggearm består av hovedverneombudet samt representanter for Teknisk avdeling og HMS-seksjonen. Dette utvalget forbereder byggesaker som krever behandling etter Arbeidsmiljølovens §19 før det fattes vedtak i AMU og byggesaken oversendes Arbeidstilsynet for behandling. 

Mye å huske på 

Byggearmen har, siden den ble opprettet i 1996, hatt 30 slike saker til behandling, som har angått både ombygging og nybygg. Det er mye som skal huskes på og vurderes og skje i riktig rekkefølge - og etter hvert ble behovet for et system påtrengende. Et system som både sørget for skikkelig kommunikasjon mellom impliserte parter, for at lovverket ble overholdt, og for at byggesakene fikk en noenlunde lik og tilfredsstillende behandling i forhold til helse, miljø og sikkerhet (HMS). 

Etter innføring av ny Plan- og bygningslov stilles det høyere krav til systematikk og dokumentasjon i byggesaker. Samtidig har også de NTNU-miljøene som blir berørt av byggesaker, etterlyst klarere meldinger om hva de egentlig skal ta stilling til og hva lovverket krever når det gjelder lys, lyd, klima, brann, luft, ergonomi osv. osv. 

Arbeidet med en «Sjekkliste for HMS i byggesaker ved NTNU» startet høsten 1996, og forelå i høst i ferdig form.  Gjennom dette arbeidet har Byggearmen fått utkrystallisert både overfor seg selv og overfor omverdenen hvilke forhold det var nødvendig å kvalitetssikre i forhold til helse, miljø og sikkerhet, sier Anne Katarina Cartfjord som er HMS-seksjonens representant i utvalget. 

Sjekklistene består av skjemaer som beskriver overordnende forhold så vel som mer detaljerte skjemaer for ulike typer rom. De første fylles ut av prosjekterende og prosjektledelse, de siste av brukerne og Teknisk avdeling. - Listene er et forsøk på å skyve HMS tidlig inn i byggeprosessen. De strukturerer hva man må se etter når det gjelder HMS, og er først og fremst laget som et hjelpemiddel for Byggearmen. Men vi ser at at det er til god hjelp for brukerne også, sier Anne Katarina Cartfjord.  
 
 

TEKST: LISA OLSTAD
 
 
Prosjekthåndbok fra Teknisk avdeling 

«Sjekkliste for HMS i byggesaker ved NTNU» har blitt til i samarbeid med Teknisk avdeling, og utgjør nå en del av avdelingens nye prosjekthåndbok knyttet til byggesaker. 

Den reviderte Plan- og bygningsloven reiser en rekke nye krav. Blant annet pålegger den en «tiltakshaver» - godkjent ansvarshavende for byggeprosjekter - et skikkelig kvalitetssikringssystem. Teknisk avdeling har nå fått godkjenning som tiltakshaver på alle relevante områder, og måtte dermed utarbeide et slikt system. 

Det har fått form av en håndbok som formulerer krav til alle mulige sider ved byggeprosessen: Krav til de som prosjekterer så vel som krav de som utøver prosessen. 

- For å få gode produkter, må vi lære oss å definere hva vi ønsker, og vi må lære oss å stille krav til våre underleverandører. Alt arbeid skal meldes og kontrolleres. Til å begynne med kan dette bli arbeidskrevende. Men på lengre sikt vil det gjøre ting lettere, gi bedre resultater og færre klager, tror Geir Lunde og Geir Nilsen ved Teknisk avdeling.