NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Hvor er gründerne? 

Malvin Villabø synes at universitetet burde være mer opptatt av kommersialisering. Festtalebegrepet «Teknologihovedstaden Trondheim» stemmer først med virkeligheten når vi i nærmiljøet til Gløshaugen har skapt 20 000 teknologi- og kunnskapsarbeidsplasser. 

Selskapet Leiv Eiriksson Nyfotek som Malvin Villabø leder fra Pisenteret, har tatt mål av seg til å hjelpe et tjuetalls bedrifter i gang dette året. Spesielt er han opptatt av at ansatte og studenter i universitetsmiljøet oppsøker Leiv Eiriksson med sine ideer til bedriftsetableringer. Hele hensikten med bedriften er å hjelpe gründere i gang med å etablere egen virksomhet. Til nå har universitetsmiljøene vært alt for lite offensiv i forhold til å kommersialisere sine kunnskaper, sier Villabø. 

- Måsettingen er at minst 150 gjennomtenkte ideer havner på vårt bord i løpet av 1999. Realistisk vurdert kan det bli 50 bedrifter av det. Om vi lykkes med få 20 av disse til å greie seg, synes vi vi har lyktes bra. I 1998 deltok vi i utviklingen av ti nye virksomheter, forteller Malvin Villabø. 

Bak selskapet Leiv Eiriksson Nyfotek A/S står foruten NTNU, Sintef og Høgskolen i Sør-Trøndelag, en rekke bedrifter og institusjoner i Trondheim. Målsettingen til selskapet er å stimulere og å hjelpe foretaksomme personer i gang med egen næringsvirksomhet, fortrinnsvis på teknologisektoren. Selskapet har flere millioner kroner til disposisjon som kan brukes til å støtte prosjekter - blant annet kan Leiv Eiriksson går inn med eierkapital. I tillegg er man behjelpelig med å stille lokaler og infrastruktur til rådighet for oppstartere. I dag disponerer Leiv Eiriksson lokaler i Pirsenteret, men Villabø legger ikke skjul på at man også diskuterer med NTNU og Sintef om å få 1000 kvadratmeter lokaler på Gløshaugen, som også skal brukes til samme formål. 

Forskningspark 

Når det dukker opp en eller flere personer med en gjennomtenkt forretningsidé på Villabøs kontor, diskuteres ideen grundig. Leiv Eiriksson kan deretter undersøke om ideen er patentert fra før, om det finnes personer eller bedrifter som kan tenkes å gå inn som investorer, hvor stort markedet er - samt å tilby lokaler i et stimulerende, nytenkende gründermiljø. 

- I det hele tatt kan vi bidra til å gjøre om ideen til produkt og bidra aktivt i kommersialiseringsprosessen. Vi stiller opp med betydelig støtte i etableringsfasen og håper på å kunne se et tjuetalls livskraftige bedrifter i løpet av dette året, håper Malvin Villabø. 

Leiv Eiriksson Nyfotek A/S er en av seks-sju lignende forskningsparker rundt om i landet. Tilbudet er i første rekke regionalt, og selskapet legger vekt på at bedriftene i en første fase bør etablere seg i Midt-Norge. Nettverket med kompetente personer som Leiv Eiriksson stiller til disposisjon, og som vil hjelpe bedriftene i gang, har også et lokalt preg med kjente navn fra næringsliv og forskningsmiljø. 

Mangler kommerialiseringskultur 

Malvin Villabø frir i første rekke til universitetsmiljøet når han nå framhever dette tilbudet. Han oppfordrer både studenter og ansatte til å tenke i nye baner. Villabø fremhever at alt for få arbeidsplasser skapes av professorer og uteksaminerte fra NTNU, og at dette mer enn noe skyldes holdninger og mangel på kommersialiseringskultur. 

- Næringslivet skal sannsynligvis i framtida i økende grad konkurrere med teknologi og kunnskaper som viktigste råvare. Denne råvaren utvikles i forsknings- og utviklingsmiljøet, og det påhviler det akademiske miljø og et økende ansvar for at vi makter å omsette denne kompetanse til næringsvirksomhet. Studentene går på universitetet for å skaffe seg kunnskaper som de kan bruke i det praktiske livet, og de fleste satser på å få en jobb i en etablert og solid bedrift etter studiene. Det synes jeg virker alt for passivt, i alle fall når gode produktideer kan få fødselshjelp og støtte. Dessuten bør studentene ta den utfordringen som ligger i skape nye produkter og nye arbeidsplasser. For den enkelte vil en slik yrkeskarriere opplagt oppleves som mer meningsfull enn bare passivt å la seg ansette i et storkonsern. Knoppskytingen rundt universitetsmiljøet pr i dag begrenset, og Teknologihovedstaden Trondheim er på mange måter tomme ord. Leiv Eiriksson Nyfotek ønsker å få til økt oppmerksomhet rundt nyskaping og vil komme i dialog med universitetsledelsen, alle fakulteter, institutter og enkeltpersoner som kan tenke seg å etablere nye bedrifter. Det er nå det er viktig å kjenne sin besøkelsestid, sier administrerende direktør Malvin Villabø. 

  
TEKST: EINAR MYRENGET