NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør Kåre Kongsnes 

Teknisk ansvarlig: 
Erik Prytz Reitan

 
Gjør 3FY obligatorisk! 

Som en av faglærerne ved fag 74001 Fysikk kompletteringskurs august 1998, og forfatter av eksamensoppgavesettene i faget i august 1998 og januar 1999 (63 - 75% stryk) vil jeg på det sterkeste anbefale at fag 3Fy ved videregående skole gjeninnføres som obligatorisk for adgang til sivilingeniørstudiene ved NTNU (NTNU-Ing). 

Den nåværende ordning, hvor adgang er mulig med bare 2Fy pluss 10 dagers kompletteringskurs, ble antakelig innført for å øke søkermassen til NTNU-Ing, samtidig som kravet om kompletteringskurs skulle være en påminnelse om at fysikk var et viktig fag for NTNU-Ing studiet. Resultatet har sikkert vært en økning av søkermassen, men økningen består av studenter som er blitt bedratt til å tro at fysikk er et pratefag hvor 3Fy pensum lett kan tilegnes gjennom et 10-dagers kurs. Disse studentene kommer ikke medkunnskap i fysikk, de har bare omskap

Mine forespørsler hos fysikklektorer i videregående skole viser at skolenes rådgivere helt logisk forteller elevene at 3Fy minsker deres sjanser til å komme inn på lukkede studier ved NTNU-Ing, og anbefaler dem å ta lettere fag i steden. 3Fy har ord på seg å være vanskeligere å få god karakter i enn andre valgbare fag, og NTNU spør jo etter poenger, ikke etter 3Fy. 

Av dem som kommer til kompletteringskurset i fysikk, og altså har valgt bort 3Fy, er mer enn halvparten jenter. I tillegg til å ha blitt frarådet 3Fy av veileder, har jentene stort sett mer lyst på «myk» biologi etc. enn «hard» fysikk. På denne måten blir nettopp de som har minst «føling» med fysikk, lurt til å velge bort sjansen til 3Fy's helårs innføring i noenlunde kvantitativ fysikk, og får i steden et komprimert kurs som ikke kan gi dem annet enn depresjon. 

    
Svein Sigmond 
Institutt for fysikk