NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Avansert forskningsdatabase online

500 000 artikler, forskningsresultater og konferansedokumenter om avansert elektronikk er nå tilgjengelig i fulltekst.


Du finner ikke alle disse tidsskriftene i IEL-basen. Men noen av dem - og noen hundre tusen andre, forklarer Roar Storleer.

Foto: Erik Prytz Reitan

Man kan kalle det et virkelighetens paradoks: Inntil aldeles nylig måtte forskere og studenter ved NTNU gripe til tidsskrifter i papirversjon når de skulle oppdatere seg på det nyeste nye innen mikroprosessorer og elektronisk hukommelse. Enten tidsskrifter som finnes i universitetsbiblioteket, eller artikler man bestiller og venter på og betaler for gjennom Bibsys. Nå har imidlertid NTNU, sammen med 12 andre nordiske universiteter, knyttet seg til verdens største database for avansert elektronikk, IEL (The Internet Electronic Library). Dermed er adgangen åpen til 500 000 artikler, forskningsresultater og konferansedokumenter fra dette fagfeltet - alt i fulltekst og med illustrasjoner og grafer. Bare etpar tastetrykk og minutter unna. 

IEL-basen er NTNUs første store elektroniske database for vitenskapelig litteratur, og den er tilgjengelig for alle som er tilknyttet en NTNU-server.Den kan derfor regnes som det første store skrittet mot et fullverdig elektronisk bibliotek. 

Basen, eller biblioteket, er produsert av verdens to ledende vitenskapelige utgivere innenfor avansert elektronikk, nemlig IEEE i USA og IEE i England. Det omfatter en tredel av alt som er utgitt på fagområdet siden 1988, og blir oppdatert med tilsvarende 25 000 trykksider hver måned. 

Når det er nettopp stoff om avansert elektronikk NTNU nå betaler i dyre domme for å få tilgang til, er det delvis fordi elektronikken griper inn i så mange fag ved NTNU, og delvis fordi svært få fagområder er representert på nettet med en så stor og samlet oversikt. 

- Vi er fryktelig stolte av dette. Det er jo så bra! sier førstebibliotekar Roar Storler ved universitetsbibliotekets IT-seksjon, og forteller at han allerede har fått en rekke henvendelser fra brukere som skryter hemningsløst av tjenesten. 
 
 

TEKST: LISA OLSTAD