NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Utdanning må være lønnsomt

Rettferdig lønn for langtidsutdannede, hva er det? Dette spørsmålet var det LO stilte i fjor sommer da de satte ned et utvalg som skulle se nærmere på dette. Utvalget ble ledet av LOs nestleder Gerd Liv Valla.

La oss fastslå at dersom du taper økonomisk på å skaffe deg utdanning, er det en klar urettferdighet som LO må gjøre noe med. Dette uttalte Gerd Liv Valla på konferansen «LO og langtidsutdannede» som ble arrangert i Oslo 6. januar i år.

Vi er nå midt inne i overgangen fra «Industrisamfunnet» til «Kunnskapssamfunnet». Det er vanskelig å fastslå når denne overgangen begynte og når den ev. vil slutte, men dagens og morgendagens samfunn vil etterspørre mer og annen kunnskap enn det gårdagens samfunn etterspurte. Derfor må vi legge forholdene til rette slik at vi kan ha/ skaffe fram denne kunnskapen. Her vil lønn være et av virkemidlene til å ivareta den kunnskapen vi har og til å fremskaffe ny.

Vi har flere forskningsrapporter på 90-tallet, som viser at langtidsutdannede i staten har kommet svakere ut lønnsmessig, enn det private næringsliv (med noen få unntak) Staten er en stor forbruker av folk med langtidsutdanning, og da er det naturlig og viktig at LO/ LO Stat har en lønnspolitikk som også ivaretar denne gruppen.

Hva er en rettferdig lønn? Lønnsforskjeller har vi alltid hatt, og det vil vi også måtte leve med i fremtiden. Men hvor store må de være? Dette er et spørsmål jeg ikke finner noe direkte svar på. Men én ting som må kompenseres, er den investeringen hver enkelt gjør i forhold til sin utdanning. Flesteparten tar opp lån for å finansiere sine studier, og dette må de få igjen gjennom høyere lønn, slik at de i et livsløp kommer ut likså godt som de som ikke har tatt høyere utdanning. Studielånsordningen vil også her være en meget viktig faktor.

Det er vel aksept i arbeidslivet for at kompetanse er av flere kriterier som kan belønnes.

Vi må skape en forståelse for å rette opp de skjevheter som har fått utvikle seg. Da må vi også aksepterer at noen grupper til sine tider får mer enn andre. Her vil bl.a. videreføring av LO Stats likelønnspolitikken være viktig. (bl.a. å legge til rette for flere kvinner i ledende stillinger.) Men jeg tror at vi fortsatt må ha en sentral styring gjennom bruk av stillingsrammer og stillingsspenn, og regulering gjennom virkemidler/ fullmakter.

Etter min mening vil det være utopi å håpe på en markedsstyrt lønn for langtidsutdannede i staten, slik som vi delvis har fått det innenfor det private næringsliv.

Det som vil være utfordringen ved årets mellomoppgjør, er «Etter- og videreutdanningsreformen». Dersom vi mener alvor med den, må vi også være villig til å avsette midler, slik at den kan gjennomføres. Alle grupper i arbeidslivet må kunne gis mulighet innefor denne reformen, både de «uten» formell kompetanse, de med «høy» formell kompetanse og alle de andre mellom disse «ytterpunktene».

Men vi må også her være villige til å prioritere hvem som skal få muligheten først. Vi må være åpne for at arbeidslivet etterspør større krav til utdanning og kompetanse, og da må kanskje de som mangler denne kompetansen til fortsatt å ha en jobb, få lov til å komme først til mølla. Det kan være arbeidstakere fra alle de gruppene jeg nevnte foran. Jeg tror også at dersom det skal bli attraktivt å tilegne seg mer kompetanse, må det legges en lønnsmessig stimulans til grunn.

Til slutt. LO/ LO Stat skal fortsatt kjempe for en solidarisk lønnspolitikk med en rettferdig fordeling, slik at vi ikke får økt inflasjon og arbeidsledighet. LO skal være garantisten for at alle har en lønn å leve av.  

Olav Hallem
Distriktssekretær LO StatSør Trøndelag & Møre og Romsdal