NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør

Teknisk ansvarlig:
Erik Prytz Reitan

 
Universitetet hedrer Håkon Bleken

Det åpne seminaret «Bleken og boken» er NTNUs markering av kunstnerens 70-årsdag. 

På slutten av 40-tallet begynte han så smått å studere arkitektur på Gløshaugen. Men kunsten tok ham, og arkitekt ble han aldri. Derimot kom han tilbake til sin gamle institusjon i 1960, som lærer, og i ni år underviste han vordende arkitekter i form og farge.

Den 9. januar rundet Håkon Bleken 70 år. Nå hedrer NTNU sin gamle student og lærer med et heldagsopplegg som har fått navnet «Bleken og boken».

For tida kan Trondheims kunstinteresserte publikum se Blekens illustrasjoner til Karen Blixens «Babettes gjestebud» i Galleri Ismene. Tidligere har kunstneren illustrert Ibsens «Hedda Gabler», Hamsuns «Mysterier» og Garborgs «Haugtussa». Han har også utført en rekke andre arbeider inspirert av norsk og utenlandsk litteratur - og nå har litteraturviterne på sin side begynt å interessere seg for Blekens tolkninger.

Dette er bakgrunnen for at professor Gunnar Foss ved NTNUs Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap alt for flere år siden bestemte seg for å føre billedkunsten og litteraturen sammen. - Møtet mellom tekst og bilde, forholdet mellom kunstartene i det hele tatt, er veldig interessant, mener Foss.

Fredag den 19. februar finner altså dette møtet sted, helt fysisk. Det åpne seminaret arrangeres i Rådsalen, og kan lokke med kunstneren selv så vel som med litteraturforskere, kunsthistorikere og musikere som vil belyse møtet mellom kunstartene på ulike måter. Om kvelden fortsetter arrangementet i Galleri Ismene.
 
 

LISA OLSTAD